Antikvarnica u Bursi: Dvije hiljade starina, a nijedna na prodaju

Kolekcionar i zaljubljenik u starine Rafet Nalincilar (81) iz Burse u Turskoj prvi antikvitet kupio je prije 58 godina, a danas u svojoj antikvarnici izlaže preko dvije hiljade predmeta koje ne namjerava prodati. Na ulazu u antikvarnicu čak je okačio natpis: "Ovo je kolekcija, ne prodajemo."

Nalincilar se kolekcionarskim sakupljanjem starih predmeta bavi od 2009. godine. Prvi predmet koji je kupio od aukcijske kuće bio je bronzani sat u obliku Eiffelovog tornja. Taj sat je probudio toliku ljubav prema starinama da je Nalincilar odlučio napustiti posao zlatara, kojim se bavio preko 30 godina, i postati kolekcionar. Ističe da su određeni predmeti baština koju mu je otac ostavio i dodaje da je stalno putovao kako bi kupio i druge i napravio kolekciju.

"Ovdje ima mačeva starih i po 200 godina. Ima i municije stare preko stotinu godina. Veliki dio ovih predmeta kupio sam od aukcijskih kuća", kazao je Nalincilar. Dodao je da ga postebno brodovi zanimaju i da u njegovoj kolekciji postoje dijelovi veoma starih brodova.
"Imam i uspomena na oca. Veoma volim antiku. Uz ove predmete sjećamo se prijašnjih vremena. Ima mnogo onih koji žele da kupe nešto iz moje kolekcije, ali ja nipošto ne prodajem. Jednom mi se desilo da mi je jedan čovjek pružio čekovnu knjižicu i rekao: 'Napiši iznos koji želiš'. Ali, ja nisam prodao. Ovo ću ostaviti djeci i unučadima", kazao je strastveni kolekcionar.

Osim što voli antičke predmete, voli i stare muzičke instrumente. Vrlo obilna kolekcija gotovo da ne može više stati u radnju, pa se on nada da će jednog dana ona biti izložena u nekom lijepom muzeju.

(AA)