Općina Stari Grad Sarajevo finansijski podržava poljoprivrednike

Općina Stari Grad Sarajevo je, putem Službe za privredu, raspisala javni poziv za predaju zahtjeva za stimulisanje stočarske proizvodnje.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.10.2017 11:38
Na poziv se mogu prijaviti poljoprivredni proizvođači s mjestom prebivališta i proizvodnjom na području Starog Grada. Za stimulisanje stočarske proizvodnje i nabavku stočne hrane u budžetu Općine Stari Grad za ovu godinu planirana su sredstva od gotovo 20.000 KM.

Uslov za dobijanje sredstava je i da poljoprivrednici imaju vlastiti objekat u kojem je moguć smještaj stoke, te broj članova domaćinstva poljoprivrednog gazdinstva. Prednost imaju demobilisani borci, nezaposleni, penzioneri, RVI, porodice šehida, te oni kojima je poljoprivredna proizvodnja osnovni izvor egzistencije.

Za poticaj stočarske proizvodnje u Starom Gradu u prethodne četiri godine je izdvojeno gotovo 100.000 KM. Na taj način nastoji se podstaći razvoj govedarstva, ovčarstva, kozarstva, ribarstva i peradarstva u najstarijoj sarajevskoj općini.

Svi korisnici poticaja iz ranijih godina saglasni su da im podrška Općine mnogo znači, a neki od njih su istakli da su zahvaljujući tim sredstvima povećali svoj stočni fond.

Zainteresovani poljoprivrednici na javni poziv se mogu prijaviti predajom zahtjeva sa pratećom dokumentacijom u šalter sali Općine Stari Grad, a potrebne obrasce mogu preuzeti na info-pultu ili na općinskoj web stranici (www.starigrad.ba), gdje također mogu pročitati i tekst javnog poziva.

Javni poziv je otvoren 15 dana od dana njegovog objavljivanja na oglasnoj ploči Općine, oglasnim pločama mjesnih zajednica i web stranici Općine Stari Grad, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću i informacioni sistem te općine.

(Fena)