Trninić: Vlada RS-a sutra o zakonima za restrukturiranje Željeznica RS-a

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić najavio je da će entitetska vlada sutra razmatrati zakone koji su neophodni za restrukturiranje Željeznica RS-a.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 11.10.2017 13:44
Potvrdio je da se neće ići na usvajanje „lex specialisa“ kada su u pitanju zbrinjavanje viška zaposlenih u ovom javnom preduzeću, već će biti usvojene izmjene zakona o Željenicama i o privrednim društvima.

-Najveći broj viška radnika bit će riješen penzionisanjem, jer za to ispunjavaju uvjete. Uz stimulativne opremnine, jednom broju radnika bit će ponuđen i odlazak u penziju - naveo je Tninić.

Do kraja godine predstvanici Svjetske banke bi, kako je rekao, trebalo da saopće odluku u vezi s podrškom procesu restrukturiranja Željeznica RS-a.

Govoreći o razgovorima u London s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućem finansiranju projekta izgradnje petlje od Johovca do Rudanke ukupne vrijednosti 70 miliona eura, Trninić je rekao da je u pitanju projekat o kojem je razgovarano u Trstu, odnosno o petlji dugoj šest kilometara koja spaja autoput Doboj-Banja Luka s prvom fazom budućeg Koridora “Pet C-e” kod Doboja.

Ukazao je da je i dalje problem to što u BiH nije usvojen set zakona o akcizama, što je uvjet na kojem insistira i EBRD.

- Nije sporno da se ugovor o kreditu potpiše, ali sredstva ne bi bila efektivna dok se ne usvoje akcize - rekao je Trninić izrazivši nadu da će izmjene Zakona o akcizama konačno biti usvojene.

Dodao je i da je s predstavnicima EBRD-a razgovarao i o finansiranju puta od Foče do Šćepan Polja te druge faze Koridora „Pet C-e“, kroz RS.

Direktor “Autoputeva RS-a” Dušan Topić je rekao da će novi kreditni sporazum projekta izgradnje petlje od Johovca do Rudanke biti upućen na ratifikaciju u nadležne entitetske i državne institucije, a na terenu je u toku eksproprijacija zemljišta i u planu je da se na jesen raspiše tender za izvođača radova.

(Fena)