Skupština Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH 14. oktobra

Udruženje za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini 14. oktobra održat će Skupštinu na kojoj će biti data detaljna uputstva za predaju prijave potraživanja Ministarstvu finansija Republike Srbije.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 11.10.2017 13:42
Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije, od 16. oktobra Agencija FIA bi trebala početi izdavati potvrde koje traži Srbija za štediše koje su imale štednju položenu na teritoriji Federacije BiH i za one koji su od 1992. godine prebivali na teritoriji Fedracije BiH.

Kako je kazala predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić, štediše kod banaka u Srbiji sa prebivalištem u BiH potvrdu mogu dobiti od Ministarstva finansija i trezora BiH, a rok za podnošenje prijava Srbiji je 12. februar 2018. godine. 

Na Skupštini će biti i riječi o potraživanjima bh. štediša u Sloveniji, koja je prema presudi Evropskog suda dužna isplatiti oko 230 miliona eura.

Omersoftić naglašava da prema slovnačkom zakonu, zbog smanjene kamate, te obaveze iznose 180 miliona eura, te da je Sovenija do sada isplatila 62,8 miliona, ali i da duguje oko 120 miliona eura koje nije uključila kao budžetsku obavezu. 

Za izvršenje presude podnijelo je zahtjev 15.600 štediša, međutim, Slovenija je zakonom spriječila provođenje presude Evropskog suda za više od 6.000 štediša. 

Sve štediše Ljubljanske banke koje nisu podnijele zahtjev Sloveniji to trebaju učiniti do 31. decembra ove godine. 

(Fena)