Ministar Šarović: Poboljšati ekonomsku saradnju sa Češkom

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Republike Češke Lubomír Zaorálek danas su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu otvorili Poslovni forum Bosna i Hercegovina - Republika Češka koji je okupio predstavnike oko 30 bh. i čeških kompanija.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 15.10.2015 11:36
Ministar Šarović je kazao da nije zadovoljan nivoom ekonomske saradnje između dvije zemlje, te da postoji dosta prostora da se ta saradnja poboljša. 

- Moramo svi zajedno više učiniti da naše ekonomske veze jačaju, da naša razmjena, investicije i saradnja budu na višem nivou jer ni izdaleka nisu na nivou naših dobrih prijateljskih odnosa - izjavio je Šarović novinarima  pred početak Poslovnog foruma. 

Ovakvi susreti privrednika, kako je dodao, mogu biti podsticaj za unapređenje saradnje. 

Šarović je izrazio zahvalnost Republici Češkoj za podršku BiH koja se ostvaruje putem niza razvojnih projketa. 

- I možda je Češka u vrhu zemalja po obimnosti i raznovrsnosti te podrške.Trenutno se radi pet, šest projekata putem Češke razvojne agencije u vrijednosti od nekoliko miliona eura. Projekti koji se realiziraju su okviru zaštite zdravlja bilja, zatim projekti iz oblasti veterinarstva, kao što je razvoj govedarstva i drugo - izdvojio je Šarović . 

Ministar vanjskih poslova Republike Češke Lubomír Zaorálek je kazao da je Bosna i Hercegovina za Republiku Češku tradicionalni trgovinski partner, napominjući da postoje dobre osnove da se saradnja unaprijedi. 

- Iako smo rekli da nismo zadovoljni nivoom trgovinske razmjene između dvije zemlje, bitno je napomenuti da ta razmjena raste i da tu tendenciju možemo još poboljšati s obzirom na to da se prostor za ekonomsku saradnju iz godine u godinu proširuje, te da su za to zainteresirane obje strane - istakao je Zaorálek. 

Naveo je primjer učešća čeških firmi na tenderima u oblasti građevinarstva i energetike čime se otvara mogućnost stvaranja konzorcija bh. i čeških firmi.
 
- BiH spada među deset prioritetnih zemalja što se tiče češke razvojne saradnje i nastavak te saradnje je svakako u planu, posebno u sektrima poljoprivrede, energetike, javne uprave - dodao je Zaorálek. 

Podpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je rekao da vanjskotrgovinska razmjena sa Republikom Češkom ima tendenciju rasta i da uvozimo u vrijednosti od oko 176 miliona KM, dok izvoz iznosi oko 156 miliona KM. 

- Ovakvim susretima ćemo doprinijeti poboljšanju poslovnih odnosa između dvije zemlje za šta postoje potencijali obje zemlje. U osam mjeseci ove godine u odnosu na isti period lani BiH je povećala izvoz za 4,9 posto – kazao je Egrlić, dodajući da se povećanje izvoza očekuje među ostalim u sektoru mlijeka i mliječnih prerađevina. 

(Fena)