Nogometnim turnirom u Tuzli obilježena Dječija nedjelja (VIDEO)

U okviru Dječije nedjelje koja se obilježava u prvoj sedmici oktobra, na Tuzlanskom tinejdžerskom centru „Telex“ je održan nogometni turnir pod motom "Crveni karton predrasudama" u kojem je učestvovalo pet ekipa učenika osnovnih škola i Doma za djecu bez roditeljskog staranja Tuzla.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 03.10.2017 15:27

Turnir je organizovalo Udruženje "Zemlja djece u BiH" Tuzla, koje Dječiju nedjelju u kontinuitetu obilježava već deceniju, s ciljem poboljšanja društvene brige za djecu, promoviranje prava djeteta i jačanja odgovornosti svih subjekata zaštite koji brinu o djeci.

Nogometni turnir je otvorio ministar za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Zoran Jovanović, koji je istaknuo da ovo ministarstvo kontinuirano vodi posebnu brigu o djeci bez roditeljskog staranja.

Po njegovim riječima kantonalna vlada za socijalnu zaštitu za osobe u stanju socijalne potrebe izdvaja oko 32 miliona KM, od čega veći dio ide za zbrinjavanje djece bez roditeljskog staranja.

Napomenuo je da bi za obilježavanje Dječije nedjelje po federalnom Zakonu o socijalnoj zaštiti i zaštiti porodica s djecom poslodavci bi trebali plaćati naknadu od  jedan posto od visine prodatih karata u avio, putničkom i željezničkom saobraćaju, od karata prodatih ulaznica za sportska takmičenja, kulturne manifestacije, koncerte.

Dodao je da je ove godine taj iznos sredstava umanjen za dvije trećine i da poslodavci taje uplate namijenjene za djecu bez roditeljskog staranja. Apelirao je na poslodavce da izvrše zakonsku obavezu te da je to novac uzet od djece kojima je potrebna briga društvene zajednice.

Po njegovim riječima, u Domu za djecu bez roditeljskog staranja u Tuzli smješteno je 47-oro djece, a problem predstavljaju i  porodice u kritičknom stanju, koje ne mogu pružiti djeci osnovne uvjete za živo, iz kojih djeca bivaju smještena u ustanove koje se brinu o zbrinjavanju djece iz takvih porodica.

Savjetnica za djecu, mlade i porodicu Udruženja „Zemlja djece u BiH“ Elma Devedžić istaknula je da se na ovom turniru djeca bore za za svoja prava i njihovu promociju, jednake šanse pod nebom, što i zagovara Dječija nedjelja.

Naglasila je da je siromaštvo stigmatizirano, i da je kod djece iz  porodica u stanju socijalne potrebe vidljiv disbalans i ono što im nedostaje.

Napomenula je da se u Dnevnom centru za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici i djecu u riziku od dospijevanja na ulicu tokom godine podijeli više od 4.000 obroka, ocijenivši da to govori koliko djeci nisu ispunjena osnovna prava na zdrav rast i razvoj.

Centar nastoji raditi s djecom da se bore za sebe na izgradnji sampoštivanja i samopouzdanja, da znaju da su  jednakopravni članovi društva i da radom i zalaganjem mogu postići rezultate kao i bilo koje drugo dijete, dodala je Devedžić.

https://www.youtube.com/embed/EdAnpIuTD4I

(Fena)