U fokusu obilježavanja Evropskog dan jezika važnost izučavanja jezika (VIDEO)

Evropski dan jezika u Evropi se kao i u Bosni i Hercegovini obilježava već 16 godina, a ovogodišnji fokusu ima teme poput važnosti izučavanja stranih jezika, historijat engleskog i njemačkog jezika.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 27.09.2017 08:49

Sve to kroz radionice od kojih se većina održava u Centru za poslovnu edukaciju Tuzla, a u radionicama na engleskom i njemačkom jeziku učestvovalo je oko 100 učenika.

Iz Aktiva profesora engleskog  jezika Tuzlanskog kantona Lejla Kusturica - Divjak kazala je da je istovremeno u oko 70 osnovnih i srednjih škola u ovom kantonu upriličen takozvani masovni čast "O engleskom jeziku na engleskom jeziku".

Profesori na ovim časovima, dodala je Kusturica-Divjak, predavat će djeci o važnosti engleskog jezika u svim sferama života, historijatu engleskog jezika, ali i o obilježavanju Evropskog dana jezika.

Događaj povodom Evropskog dana jezika u Centru za poslovnu edukaciju Tuzla upriličen je na desetogodišnji jubilej djelovanja Centra čija je djelatnost i obuka starijih osoba za poznavanje stranih jezika.

Direktor Centra za poslovnu edukaciju Tuzla Dževad Duraković kazao je da je interes za njemački jezik u posljednje tri ili četiri godine porastao, dok je ranije bilo veliko interesiranje za učenje engleskog jezika.

- Posljednjih nekoliko godina zabilježili smo pad interesiranja za učenje engleskog jezika, većinom se učio njemački, ali ove godine ponovo imamo blago povećanje interesa za učenje engleskog i smanjenje interesa za učenje njemačkog jezika - pojasnio je Duraković.

Dodao je da je organiziranim radionicama ostvarena sinergija sa obrazovnim sektorom koji mlađim naraštajima prenosi znanja stranih jezika, uz činjenicu da su engleski i njemački jezik, posljednjih godina u fokusu.

https://www.youtube.com/embed/wbw3j_TvzLE

(Fena)