Rock školi Mostar godišnja nagrada Fondacije 'Slipčević'

Fondacija "Slipčević" nagradila je Rock školu Mostar prvom nagradom koju ta Fondacija dodjeljuje jednom godišnje za postignuća u području kulture, sporta, znanosti i općedruštvenih dostignuća.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 19.09.2017 14:36

Drugonagrađeni je pjesnik Almin Kaplan, a trećenagrađeni Street Arts Festival Mostar.

Kako je na konferenciji za novinare kazao predsjednik žirija za dodjelu godišnjih nagrada Dragan Marjanović, dobitniku prve godišnje nagrade Fondacije "Slipčević" pripast će novčani iznos od 2000 maraka, dobitniku druge nagrade 1500 maraka, a dobitniku treća nagrade 1000 maraka.

Prvonagrađena Rock škola Mostar, povezuje mlade ljude iz svih krajeva Hercegovine, potiče ih na suradnju, timski rad i zajedničko stvaralaštvo, kazao je Marjanović.

- Rock škola mladim ljudima omogućava učiti svirati, raditi u bendu, upoznati povijest urbane glazbe i glazbenu teoriju, omogućavam im pokazati svoju kreativnost i izrasti u zrele glazbenike. Zahvaljujući Rock školi, Mostar svake godine dobiva novu generaciju mladih glazbenika i odličnih glazbenih sastava te jača urbani duh grada - dodao je Marjanović.

Pjesnik Almin Kaplan zaslužio je drugu nagradu Fondacije "Slipčević" za pjesničko djelo "Mostarska zbirka", koje pomiče granicu bosanskohercegovačkog pjesništva i širi slavu mostarske književnosti u regiji.

- 'Mostarskom zbirkom' Kaplan je učvrstio visoko mjesto u povijesti mostarske poezije. Ovim želimo pokazati kako ga i mi vidimo, a ne samo Zagreb, Sofija, Beograd i ostali gradovi gdje su stigli prijevodi njegovih knjiga - istaknuo je Marjanović.

Fondacija Slipičević treću nagradu dodijelila je Street Arts Festival za oslikavanje grada.

- Mladi umjetnici napravili su najveću regionalnu galeriju pod otvorenim nebom u jugoistočnoj Europi. Mostar je posao zanimljiv mladim umjetnicima koji provode ljeto i oslikavaju naše ružne, a ponegdje i fasade kojima treba nešto lijepo i urbano kako bi stambeni kompleks izgledao prekrasno - rekao je predsjednik žirija.

Marjanović je poručio kako je najvažnije to da ljudi od Kolumbije do Južne Afrike dolaze u Mostar i prepoznaju svjetlo grada i njegovu dušu.

Pored njega u žiriju za dodjelu godišnjih nagrada bili su Elvedin Nezirović, Salko Pezo, Goran Karanović i Dragi Šestić.

Svečanost dodjele nagrada održat će se u Muzičkom centru "Pavarotti" u srijedu, 20. rujna, s početkom u 20 sati, na godišnjicu rođenja Nijaza Slipčevića po kojem Fondacija "Slipčević" nosi ime.

Dodjelu nagrada pratit će i prigodan glazbeno-scenski program.

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipčević u znaku sjećanja na svog oca Nijaza. Cilj Fondacije je humanizam, tolerancija, dostojanstvo i stvaranje boljih uvjeta za život onim kojima je potrebno.

(Fena)