Eurobasket: Slovenija prvak Evrope

Slovenija je novi prvak Evrope u košarci, nakon što je u finalu u Istanbulu savladala Srbiju sa 93:85.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 18.09.2017 08:41

Prva četvrtina pripala je Srbiji, koja je nakon 10 minuta igre vodila sa 22:20. U drugoj dionici Goran Dragić preuzeo je stvar u svoje ruke, te je Slovenija preuzela kontrolu meča. Osim sjajnog Dragića, Slovence su u igri držali i Prepelić, kao i mladi Dončić, te je na poluvremenu prednost Slovenaca iznosila devet poena razlike (56:47). 

Početkom treće četvrtine Dragić je doslovno bio nezaustavljiv, a samo pukom srećom Srbija je ostala u igri u ovom meču. Pogađao je Dragić iz svih pozicija, ali je Sloveniju malo poremetila povreda Luke Dončića. Srbija se uspjela vratiti pred sami kraj treće dionice, a Slovenija je na pauzu otišla rezultatom 71:67. Dragić je nakon tri dionice igre na svom kontu imao 34 poena. 

Početkom posljednje dionice Slovenija je otišla na plus 10 (77:67), ali Srbija se vratila serijom od 7:0 (77:74). Imala je Slovenija napad da se ponovo odvoji, no Srbija je produžila svoju seriju na 11:0, te je povela sa 78:77. 

Srbija je zatvorila Dragića, ali onda se ponovo, nakon nekoliko promašaja, probudio Prepelič i sa pet poena uz pomoć dva Randolpha vratio vodstvo Sloveniji (84:82). Dragić je ostao na klupi, a sjajni Perepelič je preuzeo ulogu lidera i sa nova četiri poena odveo Sloveniju na 88:82. Do kraja meča Srbija se nije uspjela vratiti, te je uslijedilo veliko slavlje Slovenije i njenih navijača, koji su u velikom broju došli u Istanbul, a konačan rezultat glasio je 93:85. 

Zmajčeke su do pobjede predvodili sjajni Dragić s 35 poena i sedam asistencija, te Prepelič sa 21 poenom. Za Srbiju Bogdanović je ubacio 22 poena, dok je kapiten Milan Mačvan dodao 18.

(Oslobodjenje.ba)