Obrtnici iz TK jedini predstavnici Bosne i Hercegovine na sajmu u Sloveniji

Delegacija Tuzlanskog kantona, koju predvodi premijer Bego Gutić, a koju uz ministre Srđana Mićanovića i Osmana Puškara čine predstavnici Obrtničke komore Tuzlanskog kantona, na poziv Obrtničko-privredne komore Republike Slovenije, boravi danas na jubilarnom 50-tom Sajmu obrtništva i poduzetništva "MOS 2017".

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 12.09.2017 15:37

Riječ je se o prestižnom sajmu ovog tipa, koji se održava u Celju u Sloveniji, a koji ove godine obilježava svoj "srebrni jubilej" što dovoljno govori i značaju i utjecaju kojeg "MOS" uživa u regionu.

Kao lider u oblasti obrtništva u Bosni i Hercegovini, poseban status na ovom Sajmu uživa Obrtnička komora Tuzlanskog kantona, a izlagači iz tog kantona jedini su predstavnici Bosne i Hercegovine na ovom sajmu.

- Iako bi smo voljeli da su se na ovom sajmu predstavili naši obrtnici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ne treba da čudi brojno prisustvo obrtnika iz Tuzlanskog kantona. Imajući u vidu da je u Tuzlanskom kantonu registrovano oko 25 posto ukupnog broja obrta u Federaciji BiH, to dovoljno govori o potencijalu kojim raspolažemo i našoj spremnosti da svoje usluge i proizvode prezentujemo i ponudimo i na ovako prestižnom sajmu - rekao je predsjednik Obrtničke komore FBiH Željko Babić.

Gutić je rekao da učešće TK u broju ukupno registriranih obrta u FBiH jasno pokazuje koliko pažnje i brige Vlada posvećuje obrtništvu i stvaranju povoljne poslovne klime za razvoj obrta, malih i srednjih preduzeća, a ono što je još bitnije jeste da broj obrta u kantonu ima trend dodatnog rasta.

Dodao je da da je na području Tuzlanskog kantona Slovenija na prvom mjestu po ostvarenom izvozu u iznosu od oko 85 miliona eura i na petom mjestu prema uvozu u iznosu od oko 65 miliona eura.

U razgovorima koje je delegacija Vlade TK vodila sa premijerom Republike Slovenije, Gutić je premijera Cerara upoznao o stanju i obimu slovenskih investicija u Tuzlanskom kantonu, kao i o broju radnih mjesta koja su otvorena zahvaljujući tim investicijama. Također, dogovoreno je da slovenački sajam slijedeće godine bude partner u organizaciji i održavanju sajma Grapos Expo u Gračanici.

Delegacija Tuzlanskog kantona susrela se i s potpredsjednicom Vlade Hrvatske Martinom Dalić, kojom prilikom je razgovarano o potencijalu obrtništva i mogućnostima saradnje na polju poticanja razvoja tog dijela privrede, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(Fena)