Promocija socijalne inkluzije kroz radionice 'Mi možemo'

Petsto djece s poteškoćama u razvoju danas u Sarajevu učestvuje u kreativnim radionicama "Mi možemo“, koje predvodi sarajevski slikar i dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Haljevac.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 11.09.2017 12:46

- Zahvaljujući velikom humanisti Haljevcu imamo priliku da objedinimo socijalnu inkluziju, te iskažemo prirodne ljepote Bosne i Hercegovine na način na koji osjećaju djeca iz Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" – izjavio je dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

Posebna pažnja je posvećena ovom projektu jer, kako kaže, socijalna inkluzija nije dovoljno zastupljena, te Federalno ministarstvo rada i socijalne politike želi promovirati tu inkluziju radi spoznaje da su osobe s posebnim potrebama - osobe koje su nadahnute umjetničkim darom i koje imaju dušu.

Značajnu ulogu u tome preuzelo je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma s ministricom Editom Đapo na čelu, koja je na radionicama ukazala koliko je inkluzija bitna za turizam, navodeći da "turizam, kroz poznata historijska i kulturna mjesta, prirodu, zajedno sa sportom i kulturom, može imati terapeutski efekt, povezivati ljude i obrisati predrasude bilo koje vrste“.

- Na radionicama su djeca crtala i vajala određene bosanskohercegovačke ljepote, a neka od njih će s održavanjem narednih radionica prvi put vidjeti Mostar, Počitelj i Goražde. Ovo je dobar put za uključivanje 'ranjivih' kategorija u društvene tokove, a to je upravo i politika Vlade Federacije BiH – da se sve 'ranjive' kategorije kroz djelovanje ministarstava što više integrišu u bh. društvo - poručila je ministrica Đapo, koja će tokom dana s učesnicima radionica obići turistička mjesta u Sarajevu, posebno Baščaršiju, koju će oni predstaviti kroz svoje crteže.

Koordinator projekta Sulejman Haljevac zahvalio je Općini Centar te ostalim udruženjima i partnerima koji su podržali održavanje radionica.

- Divno je vidjeti da su na radionicama stigla djeca iz osnovnih škola s područja općine Centar, koja se druže i stvaraju umjetnička djela s djecom iz Zavoda "Pazarić“, "Drin“ i SOS dječijeg sela. Za to se  petsto djece pripremalo u protekla četiri mjeseca. Hvala dobrim ljudima koji su pomogli da ovo bude njihov dan – kazao je Haljevac.

Nakon radionica u Sarajevu, naredne će biti održane u Mostaru 13., Počitelju 14., te Goraždu 19. septembra.  

(Fena)