Zvizdić: U jedinstvenoj BiH može postojati samo jedna centralna banka

U jednoj, jedinstvenoj i suverenoj državi kakva je Bosna i Hercegovina i na jednom ekonomskom prostoru može postojati samo jedna centralna banka i jedinstvena monetarna politika, ističe predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 11.09.2017 08:29

- Nastavljaju se kontinuirani i bezuspješni napadi na integritet i nadležnosti bh. institucija. Posljednji u nizu je protivustavni napad Milorada Dodika na nadležnosti i poziciju Centralne banke BiH - naveo je u današnjem saopćenju. 

Naglašava da je u skladu s članom III Ustava BiH, monetarna politika u isključivoj nadležnosti države BiH, a Centrana banka BiH jedino ovlaštena institucija za monetarnu politiku i štampanje novca na cijelim području BiH, što je jasno definirano u članu VII Ustava BiH.

Istovremeno, član 3 Zakona o Centralnoj banci BiH je jasan i govori da je Centralna banka u svojim ovlaštenjima potpuno neovisna od entiteta, te od bilo koje agencije i organa i drugih osoba.

- Tako je sada i tako će i ostati, i sasvim sigurno nikada se, niti nadležnosti u oblasti monetarne politike, niti bilo koja druga nadležnost BiH neće spustiti na nivo bh. entiteta kao nižih nivoa vlasti - poručio je Zvizdić.  

Osim toga, dodaje, Centralna banka BiH uspješno ispunjava svoju zakonom i Ustavom određenu zadaću, odnosno osigurava monetarnu, a time i finansijsku stabilnost u zemlji, pri čemu je održana konvertibilnost domaće valute koja uživa puno povjerenje građana i privrednih subjekata, navedeno je u saopćenju.

(Fena)