Baždarević: Na spisku 30 imena potencijalnih bh. igrača u utakmicama protiv Kipra i Gibraltara

Selektor nogometne „A“ reprezentacije, Mehmed Baždarević objavio je danas u Zenici spisak igrača za predstojeće susrete kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine protiv Kipra 31. augusta, te 3. septembra protiv Gibraltara, na kojem je ukupno 30 imena, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 16.08.2017 14:17

Baždarević je izjavio kako će se spisak smanjiti nakon predstojećih klupskih utakmica reprezentativaca.

"Okupili smo se u Zenici, da saopćimo spiskove za predstojeće susrete i da održimo sastanke sa trenerima. Što se tiče A reprezentacije, na spisku je pet golmana i 25 igrača. Bit će promjena nakon večerašnjih utakmica, sutrašnjih i onih za vikend. Spisak će biti smanjen na 20 igrača i tri golmana kako nam propisi dopuštaju. Igrači koji imaju pravo da igraju za mladu reprezentaciju bit će ustupljeni mladoj reprezentaciji. O Bičakčiću nemamo informacija, vjerovatno se radi o zamjeni i zbog crvenog kartona. Za sada nemamo informacija da se radi o povredi. Bešić je suspendovan kao što znate“, rekao je Baždarević.

Baždarević kaže da je u boljoj situaciji nego pred susret protiv Grčke.

"Razlika je što svi u zadnjoj liniji igraju osim Zukanovića, gdje prvenstvo počinje za vikend. Situacija je bolja nego protiv Grčke, nadam se da će biti tako do 28. gdje je predviđen dolazak na Kipar i pripreme. Spisak je veći jer pojedini igrači imaju dvije ili tri utakmice do susreta protiv Kipra. Situacija u zadnjoj liniji je bolja nego protiv Grčke. Velika je stvar kada vidimo da naši igrači igraju dobro, da su vratili svježinu, poput Lulića nakon teške sezone, i od takvih igrača očekujem da će nositi utakmicu na Kipru, neće biti lagano i ne smijemo tu utakmicu shvatiti nonšalantno“, rekao je Baždarević.

O Kipru već postoji dosta informacija pred taj susret.

"Imamo dosta informacija, ali nemamo informacije o povrijeđenim igračima. Znate koliko je Kipar napravio problema, nadam se da smo naučili mnogo iz dvije utakmice sa Grčkom. Čeka nas motivisana i nezgodna ekipa, vremenske prilike koje ne odgovaraju, ali ako ne budemo imali više motiva od Kipra, nemamo šta tražiti. Nadam se da ćemo biti svi zdravi i spremni i da uradimo ono što trebamo“, rekao je Baždarević.

Na pitanje novinara gdje bi se mogao odigrati susret protiv Belgije, Baždarević je rekao kako je bitno dobro odigrati, a gdje će susret igrati, trenutno, smatra nije bitno.

"Znate koliko nam je teško palo što se dešavalo i suspenzija. Nadam se da će se raditi više na infrastrukturi za sve selekcije, znate kako je teško naći novac. Nadam se da postoji prava smjernica kojom će se okrenuti N/FS BiH. Sada ne razmišljamo gdje ćemo igrati protiv Belgije, nego kako. Ta utakmica treba da bude odlučujuća, a gdje ćemo je igrati je nevažno. Treba odati priznanje gradu, navijačima, ali ko je kriv, to znamo. Nadam se da će zenica biti grad u kojem će reprezetnacija i reprezentacije budu igrale. Protiv Belgije moramo igrati i biti prava ekipa“, rekao je Baždarević.

Na spisku pozvanih igrača nalaze se Asmir Begović, Ibrahim Šehić, Kenan Pirić, Jasmin Burić, Goran Karačić, Ermin Bičakčić, Ognjen Vranješ, Sead Kolašinac, Edin Cocalić, Toni Šunjić, Jozo Šimunović, Ervin Zukanović, Dario Đumić, Senad Lulić, Danijel Milićević, Miralem Pjanić, Dino Beširevićm, Gojko Cimirot, Anel Hadžić, Edin Višća, Mato Jajalo, Rade Krunić, Deni Milošević, Amer Gojak, Edin Džeko, Armin Hodžić, Riad Bajić, Vedad Ibišević, Nemanja Bilbija, Kenan Kodro.

(AA)