U susret SFF-u: Cijeli grad bukiran, rekordan broj turista u posljednjih 20 godina

Kao i prethodnih, Sarajevo će i ove godine biti krcato od 11. do 18. augusta, za vrijeme najveće smotre sedme umjetnosti u regionu- 23. Sarajevo Film Festivala.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 09.08.2017 08:50
- Na osnovu aplikacije pomoću koje svakodnevno gledamo prijavu gostiju možemo zaključiti da je već za prvih nekoliko dana augusta povećana posjećenost, u odnosu na druge mjesece. Također, svi hotelski kapaciteti, naravno oni legalni, koje možemo kontrolisati i za koje imamo evidenciju, već sada su bukirani u periodu kada je Sarajevo Film Festival. Cijeli grad je bukiran kada je u pitanju smještaj - istakao je za Faktor.ba Nermin Muzur, v.d. predsjednika Turističke zajednice Kantona Sarajevo. 

Ističe da Sarajevo Film Festival nije samo manifestacija od kulturnog značaja Sarajeva i Bosne i Hercegovine, već da on ima višesestruku ulogu, prije svega onu ekonomsku. 

- Sarajevo Film Festival značajno doprinosi ekonomiji i turizmu glavnog grada, ali i cijele BiH. Uzmite samo broj gostiju SFF-a, njih blizu 2.000 koji dolaze, pomnožite to sa brojem noćenja, i shvatit ćete koliki je samo tu doprinos. A da ne pričamo o posjetiocima koji dođu, o čemu svjedoče uvijek pune ulice, kao i ugostiteljski objekti. Na kraju ovog mjeseca, naravno zahvaljujući i SFF-u, imat ćemo rekordan broj turista od 1997. godine, potcrtao je Muzur. 

Njegove riječi potvrdio je i Rasim Bajrović, direktor grupacije od pet hotela Europa d.d. 

- Bukirani smo, nemamo slobodnih soba. Tako je već godinama, jer znate, mi imamo već tradicionalnu saradnju sa SFF-om. Jako smo zadovoljni SFF-om i kamo sreće da imamo još sličnih manifestacija na mjesečnom nivou- istakao je Bajrović. 

Ovogodišnje, 23. izdanje Sarajevo Film Festivala otvorit će film "Druga strana nade" Akija Kaurismäkija, koji je na Berlinalu nagrađen Srebrenim medvjedom za najboljeg reditelja. Film govori o Sirijcu Khaledu koji u helsinšku luku dolazi u kontejneru s ugljem, s planom da u Finskoj zatraži azil. 

Tokom osam festivalskih dana, dan manje nego inače, publika će imati priliku pogledati 235 filmova (111 dugometražnih i 124 kratkometražna, 137 igranih, 70 dokumentarnih i 28 animiranih filmova) iz 54 zemlje koji će biti prikazani u 18 programa.

(Biznis.ba)