Konferencija "Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama proširenja"

Evropski parlament, u saradnji s Vijećem za regionalnu saradnju (RCC), organizira 15. i 16. oktobra Međuparlamentarnu konferenciju o temi "Ekonomsko upravljanje i stvaranje novih radnih mjesta u EU i zemljama proširenja" sa članovima Evropskog parlamenta i članovima parlamenata zemalja proširenja, a domaćin će biti Parlamentarna skupština BiH.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 15.10.2015 08:57
Sa stopom nezaposlenosti višom od 44 posto u BiH i 45 posto na Kosovu, nezaposlenost je jedan od najvećih izazova s kojim se suočava zapadni Balkan. U većini zemalja, nezaposlenost ima strukturne korijene: institucionalni okvir tržišta rada, faktori troškova rada i nedovršen proces tranzicije. Negativan trend u toj oblasti, također, predstavlja ozbiljan rizik za političku stabilnost zemalja. 

Imajući na umu te činjenice, Evropska unija podupire lokalne napore, finansirajući institucionalne reforme i podržavajući privredni razvoj u cilju povećanja broja zaposlenih na Balkanu. 

Konferencija u Sarajevu je dio programa podrške Evropskog parlamenta usmjerene na parlamente zemalja proširenja, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH. 

(Fena)