Omladinski Film Festival Sarajevo: Film ”Fabijan” najbolji kratki, a ”Wedding Package” dokumentarni film

Najboljim dokumentarnim filmom na 9. Omladinskom Film Festivalu koji se od 26. jula održavao u Sarajevu proglašen je ”Wedding Package” Omera Miraca Turca, javlja Anadolu Agency (AA). Nagrada za najboljeg glumca pripala je Filipu Križanu, za ulogu u filmu ”Fabijan” koji je ujedno proglašen najboljim kratkim igranim filmom. Također, Zoran Galić dobitnik je plakete ”Glas mladih”, a glumica Catherine Salee dobitnica je nagrade za najbolju žensku ulogu u filmu ”Marlone” .

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 31.07.2017 08:51

Ovogodišnji žiri činili su Ensar Altay, Arma Tanović i Mirna Dizdarević. 

Altay je za Anadolu Agency kazao kako su imali veoma težak posao kada je riječ o izboru najboljeg dokumentarnog filma.

Kenan Musić, direktor Festivala izjavio je kako su tokom trajanja Festivala imali više od 1.000 posjetilaca i da je tokom pet dana  prikazano 28 filmova. Prema njegovim riječima, prijavljeni su filmovi iz 11 zemalja.

Musić je izrazio radost što se svake godine sve više pažnje posvećuje Festivalu.

Festival će biti zatvoren večeras prikazivanjem filma ”Balkanski špijun”.

Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo ima tradiciju dugu devet godina, a prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti.

U okviru revijalnog programa prikazani su filmovi namijenjeni svim uzrastima, a primarni cilj bio je promovisati film i filmsku umjetnosti kroz aktivnu edukaciju mladih i starih o filmskoj umjetnosti.

Omladinski Film Festival Sarajevo glavni akcenat stavlja na regionalni kratki studentski i amaterski film, ali i na kategoriju studentskog dokumentarnog filma.


(AA)