Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS insistira na zbrinjavanju tehnoloških viškova u prosvjeti

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske boriće se za svako radno mjesto, za svakog zaposlenog člana sindikata, da poslodavac nađe radno mjesto za sve koji ostanu bez posla prilikom mjenjanja statusa i zatvaranja određenog broja škola na području RS, izjavio je Dragan Gnjatić, predsjednik ovog Sindikata, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.07.2017 12:49

Naglasio je da Sindikat institira na tome da se radnici zbrinu i da prilikom odlučivanja o budućnosti škola vodi računa i o učenicima i o nastavnom osoblju zaposlenom u tim školama.

Kao rješenje prilikom zbrinjavanja tehnoloških viškova koji bi mogli ostati bez posla u 89 škola u manjim sredinama koje imaju mali broj učenika, Gnjatić je naveo da može biti zadržan što veći broj odjeljenja, da pojedini radnici mogu biti angažovani u produženim boravcima, a da dio može biti penzionisan.

Dok se čeka odluka Vlade RS o tome koje će škole promjeniti satatus u područne, te koja područna odjeljenja će biti zatvorena, sindikalci su upozorili da RS ima veliki problem zbog nedostatka pronatalitetne politike.

Aleksandar Čavić, demograf, na konferenciji za novinare koju je danas u Banjaluci organizovao Sindikat, rekao je da problem demografskog sunovrata nije samo problem Ministarstva prosvjete i kulture.

Prema njegovim riječima, u 2015. godini samo jedna od 64 jedinice lokalne samouprave - Banjaluka, imala je pozitivan prirodni priraštaj.

"U budućem periodu možemo očekivati lagano zatvaranje i obrazovnih i zdravstvenih ustanova u rubnim područjima ako se održi administrativni kriterijum koji je nametnulo Ministarstvo prosvjete o broju odjeljenja u školama i ako ne bude usvojena pronatalitetna politika RS", rekao je Čavić.

Naglasio je da se pronatalitetna politika počela provoditi prije 20 godina sada bi imala rezultate, a RS je u poslijeratnom periodu ostala bez između 200 i 260 hiljada stanovnika.

Dimitrije Ćeranić, član odbora Sindikata obrazovanja RS, istakao je da mjera gašenja škola urušava sigurnost prijeko potrebnu roditeljima u RS. Govoreći o uštedama koje pominje Vlada RS od oko pet miliona KM na godišnjem nivou, postavio je pitanje - u šta ih Vlada planira uložiti i hoće li to povećati broj djece u RS.

 

(AA)