Godišnjica smrti Mirze Delibašića, najvećeg sportiste BiH

U znak sjećanja na najboljeg bosanskohercegovačkog sportistu svih vremena Mirzu Delibašića, članovi porodice, supruga Slavica, sinovi Dario i Danko, te mnogobrojni vjerni i iskreni prijatelji položili su danas cvijeće na njegov grob u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 08.12.2015 17:47
Na ovaj način obilježena je četrnaesta godišnjica smrti velikana bosanskohercegovačkog sporta, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošču Kantona Sarajevo. Mirza Delibašić Kinđe rođen je 9. janura 1954. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru počeo je 1968. godine, kada je postao pionirski prvak BiH u tenisu.

Reket je ubrzo zamijenio košarkaškom loptom u tuzlanskoj Slobodi da bi 1972. godine prešao u KK Bosna. Za "studente" je odigrao skoro 700 utakmica i postigao približno 14.000 koševa.
Delibašić je bio prvak bivše Jugoslavije (1978. i 1980.), klupski prvak Evrope 1979. godine, a sa reprezentacijom bivše države osvojio je sve moguće trofeje. Dva je puta bio šampion Starog kontinenta (1977. i 1979.), prvak svijeta 1978. godine i olimpijski pobjednik 1980. godine. Za najboljeg košarkaša SFRJ proglašen je 1980. godine. Dres reprezentacije bivše Jugoslavije obukao je 176 puta i postigao 1.759 poena. Četiri je puta biran za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine, a 2000. godine proglašen je najboljim sportistom svih vremena u BiH.

Mirza je bio evropski i svjetski prvak, olimpijski pobjednik, osvojio je u Grenoblu s Bosnom naslov najbolje ekipe na Starom kontinentu. Postao je prvi "neamerički" košarkaš kojeg je kupio Real Madrid. Za samo dvije godine u Real Madridu Mirza Delibašić je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima osvojio toliko prijatelja da nikada neće biti zaboravljen, čemu u prilog, svakako, najbolje govori činjenica da je njegov nekadašnji saigrač Huan Antonio Korbalan, napisao knjigu "Razgovori sa Mirzom".

Vjeran Sarajevu ostao je i u toku opsade, zahvaljujući se pozivu rukovodstva Reala da opkoljenu bosanskohercegovačku prijestolnicu zamijeni madridskim rajem. Bio je selektor košarkaške reprezentacije BiH koja je 1993. godine na Evropskom prvenstvu osvojila osmo mjesto, još uvijek najbolji plasman bh. reprezentacije na evropskim takmičenjima.

(AA)