Robne rezerve RS idu u stečaj, zamijeniće ih interventne nabavke

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog zakona o interventnim nabavkama po hitnom postupku koji će se sljedeće sedmice naći u parlamentarnoj proceduri, a zamijeniće postojeći Zakon o robnim rezervama, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 13.07.2017 14:20

Kako je izjavio Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, nakon današnje sjednice Vlade, procijenjeno je da je donošenje zakona o interventim nabavkama najbolje rješenje nakon što je izvjesno da će biti proglašen stečaj u Robnim rezervama RS.

U narednim danima očekuje se odluka Okružnog privrednog suda u Banjaluci o stečaju, koji je predložila predstečajna upravnica Dosta Baraković. 

Robne rezerve, čiji je vlasnik Vlada RS, već godinama posluju sa gubitkom, računi su blokirani, kasni isplata plata, a kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i sve su stigle na naplatu. 
Gluhaković je istakao da je pri donošenju Prijedloga zakona o interventnim nabavkama RS prilagođen crnogoski model. 

"Nadamo se da će poslužiti za funkcionisanje u eventualnim vanrednim situacijama. Predvidjeli smo koje su to situacije i poremećaji, Vlada RS zadužena je da donosi odluku o postojanju i proglašenju posebnih uslova. U članu 5. predvidjeli smo plan interventnih nabavki", kazao je Gluhaković. 

Dodao je da će sredstva za interventne nabavke biti predviđena u entitetskom budžetu, nakon donošenja plana nabavki koji će se donositi najkasnije u 30. novembra. 

Govoreći o situaciji u Robnim rezervama RS, rekao je da će oko 12 radnika biti zbirnuto nakon početka stečaja, dok će ostale vjerovatno angažovati stečajni upravnik. 

Na pitanje da li se osjeća odgovornim za situaciju u Robnim rezervama RS, odgovorio je: "Neko treba da procijeni, ja smatram da nisam."

Podsjetio je i da je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS u decembru prošle godine dostavila nadležnom tužilaštvu izvještaj o reviziji u Robnim rezervama, u kojem je dato negativno mišljenje. 

"Niko nema pravo da zaustavi bilo kakav proces i pozivam sve da krenu od mene", rekao je Gluhaković. 

(AA)