Manifestacija "Glamočko ljeto 2017": U Glamoču ima života i nade za bolju budućnost

"Glamočko ljeto 2017“ naziv je tradicionalne manifestacije/festivala koja će u Glamoču biti održan od 14. do 23. jula/srpnja 2017.godine, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 12.07.2017 11:27

 Organizatori festivala "Glamočko ljeto 2017" su Bošnjačka zajednica kulture Preporod Glamoč, Medžlis islamske zajednice Glamoč i MDD Merhamet, Osnovni odbor Glamoč.

Tokom desetodnevnog Festivala "Glamočko ljeto 2017 “ za posjetitelje je pripremljen cijeli niz vjerskih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i zabavnih sadržaja.

"Festivalom 'Glamočko ljeto 2017' želimo gradjanima Glamoča, kako onima koji žive i rade u Glamoču, tako i našoj dijaspori koja tokom jula boravi u Glamoču ponuditi sadržaje koji će im omogućiti da se druže, obrazuju, zabave, učvrste međusobne i veze sa rodnim gradom. Na ovaj način želimo predstaviti i bogato historijsko naslijeđe Glamoča i pokazati da u Glamoču itekao ima života i nade za bolju budućnost", kaže Arif Kovačević, član Organizacionog odbora Festivala.

Programom je predviđeno da se 14. jula svečano otvorenje održi u Gradskoj džamiji u Glamoču u 12 sati, a istog dana predviđen je i mevlud šehidima Glamoča i BiH.

Dan kasnije, u subotu 15. jula, u Domu kulture Glamoč bit će otvorena izložba slika "Stara Bosna", dok je u večernjim satima planirano "Veče sevdaha", a nastupit će vokalni solisti, članovi BZK Preporod Zenica.

Narednog dana, 16. jula, u Domu kulture Glamoč predviđena je Smotra folklora u okviru koje će nastupiti članovi KUD "Blagaj" iz Blagaja i folklorna sekcija BZK Preporod Glamoč. Pormocija knjige "Tomašica – masovna grobnica" autora prof. dr. Muje Begića predviđena je za 17. jula u sali hotela "Split" u Glamoču.

Druga smotra folklora održat će se, 18. jula, u Domu kulture Glamoč, a nastupit će članovi KUD "Borac" Travnik, KUD "Višnjevo" Travnik i folklorna sekcija BZK Preporod Glamoč.

Večer ilahija i kasida predviđeno je za 19. juli u Domu kulture Glamoč, a nastupit će izvođači BZK Preporod Livno i Medžlis islamske zajednice Livno. Za 20. i 21. juli zakazan je turnir u malom fudbalu koji će se održati na stadionu u Kovačevcima.

U saradnji sa JU Muzej "Alija Izetbegović", 22. jula, u sali hotela "Split" bit će održana promocija knjige "Alija Izetbegović, mislilac i državnik".

Ovogodišnji Festival "Glamočko ljeto 2017" završava se 23. jula koncertom Armina Muzaferije u Domu kulture Glamoč.

Generalni pokrovitelj Festivala "Glamočko ljeto 2017" je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, a supokrovitelji Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH, i Edin Ramić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica. 


(AA)