Jozić: Privreda i samo privreda

Novi premijer Kantona 10 Ivan Jozić govori o prvim potezima izvršne vlasti, o radu prethodnika, ali i dinamičnim odnosima između HDZ-a, SDA i SNSD-a.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 10.07.2017 09:29
Ranije su se čelnici HDZ-a BiH u Livanjskom kantonu žalili na nerad Vlade. Kakvo ste stanje zatekli po preuzimanju dužnosti i da li je uistinu činjenica da Vlada Draška Dalića nije radila?

- Vlada je duže vrijeme u proteklom dvogodišnjem razdoblju, kada ju je vodio Draško Dalić, radila u neuobičajenim političkim okolnostima. Naime, sam predsjednik Vlade nije uživao povjerenje HDZ-a BiH, stranke koja ga je kandidirala i u Skupštini potvrdila za tu poziciju.

Potentna preduzeća

 Posljedice toga su se manifestirale kroz unutarnje odnose u Vladi, koji su potom sprečavali punu posvećenost izvršne vlasti izazovima koji opterećuju Županiju poput iseljavanja mladih i nedovoljno razvijenog gospodarstva koje nema kapacitet apsorbirati veći broj ljudi. Promjene koje su se dogodile prije dva tjedna, kada je županijska Skupština odlučila napraviti rekonstrukciju Vlade, iskoristit ću kako bih od Vlade napravio mjesto dijaloga, bez blokada, suprotstavljenih skupina ministara, nesazivanja ili prekinutih sjednica kao što je to bio slučaj u prethodnom sazivu. Sebe vidim kao prvog među jednakim, osobom koja će predvoditi tim, kao što to svaka vlada mora i biti.

Koji su Vaši prvi koraci na čelu Vlade?

- Gospodarstvo i samo gospodarstvo. Trebamo razviti politike koje bi, prije svega, snažnije pokrenule poduzeća koja upravljaju našim resursima. To je pristup koji bi mogao imati vidljive rezultate kratkoročno. Ovdje mislim na ŠGD Hercegbosanske šume, koje moraju postati motor snažne drvoprerađivačke industrije finalnih proizvoda. Prvo što ću napraviti zajedno s kolegama u Vladi je lociranje potentnih poduzeća, koja bi mogla napraviti iskorak u smjeru o kojem sam govorio. Za njih ćemo posebno kreirati linije potpora kako bismo im maksimalno pomogli da snažnije krenu naprijed. Iznenadili biste se činjenicom da pojedini rezultati istraživanja najvećih problema s kojima se poduzetnici susreću govore da su sporost administracije i količina potrebne dokumentacije za pokretanje ili širenje poslovanja najveće zapreke poslovanja. Tu su i raznorazni fiskalni i parafiskalni nameti. Radit ćemo na poboljšanju i ubrzanju rada administracije i uklanjanju nepotrebnog administriranja. Pitanje povezano s gospodarstvom jesu i škole u kojima se obrazuju budući zaposlenici. Metodologija nastave i tehnička opremljenost naših škola moraju ići ukorak s europskim standardima. To je ono što će pored gospodarstva imati posebnu pozornost ovog saziva Vlade.

Kako uvjeriti stanovništvo u Kantonu 10 da i naredne godine povjerenje na izborima daju HDZ-u BiH?

- Kakav je rejting HDZ-a BiH u HBŽ-u, najbolje govore stranački pobjednički rezultati prošlogodišnjih lokalnih izbora. Prema tome, HDZBiH neće posebno trebati uvjeravati birače da ponovno daju svoj glas nama. Program rada kojeg ćemo završiti i provesti do sljedećih izbora bit će glavni i jedni uvjet i razlog da nam naši birači ponovno daju svoje povjerenje.

Ranije je bilo problema na relaciji HDZ - SNSD, ponekad i na relaciji sa drugim partnerom SDA. Hoće li toga biti i u budućnosti?

- Toga je bilo i bit će u budućnosti. To je nešto što je svojstveno svakom odnosu, a poglavito onom političkom. Kada se ovom doda složenost ustroja Hercegbosanske županije, onda stvari postaju još složenije. Baviti se politikom u našoj županiji, znači ne samo baviti se općim stvarima koje podrazumijevaju ovaj posao nego i međunacionalnim, te specifičnim međustranačkim odnosima.

Crkva u Drvaru

Pogledajte samo kakav mehanizam treba pokrenuti da bi se došlo do rekonstrukcije Vlade i koliko to traje. Institut dvotrećinske većine se u razvijenim demokracijama koristi iznimno, a ovdje je to demokratski standard. Osim toga, morate zadovoljiti i nacionalne kvote, odnosno broj predstavnika drugih konstitutivnih naroda u vlasti. Stoga su odnosi među strankama prilično dinamični i često variraju od prijateljskih do manje prijateljskih. Takav je slučaj i s našim partnerima - SDA i SNSD-om.

Dugo već postoji problem iznalaska zemljišta za gradnju katoličke crkve u Drvaru. Hoće li taj problem uskoro biti riješen?

- Žalosti i zabrinjava činjenica da već 22 godine Hrvati Drvara bezuspješno traže izgradnju katoličke crkve. Nesmetana izgradnja vjerskih objekata bi trebala biti i jest neupitan civilizacijski i demokratski standard svugdje osim, izgleda, u pojedinim dijelovima BiH. Ovakve stvari ne smiju biti predmet nikakve političke trgovine i ucjena. Takvo što je krajnje neprimjereno. Inače, Vlada je još 2002. donijela odluku o dodjeli zemljišta Robne kuće Drvar Župnom uredu, u svrhu izgradnje katoličke crkve. Sve ostale aktivnosti za izgradnju crkve su na lokalnoj administraciji, odnosno Općini Drvar, na koju apeliram da se što prije riješi ovaj problem.

(Biznis.ba)