Počinje predstavljanje njemačkih stipendija za 2016. godinu

Predstavništvo njemačke privrede u Bosni i Hercegovini danas će na Sajmu stipendija u Sarajevu predstaviti Program stipendija njemačke privrede za 2016. godinu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 15.10.2015 08:23
U okviru programa studenti viših semestara, apsolventi, kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo, imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest mjeseci. 

U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni management, zaštita okoliša, arhitektura, poljoprivreda i druge. 

Cilj programa jeste da se studenti i apsolventi upoznaju s organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje i u BiH. 

Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). 

Program osigurava smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te džeparac. 

Program stipendija njemačke privrede provodi se već deseti put na području BiH, uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH kao lokalnog partnera programa. 

Apliciranje za program je moguće do 15. novembra ove godine, saopćeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH. 

(Fena)