Eksperti za kulturnu baštinu u Sarajevu: Na listi prijedloga za upis branje ive, sevdalinka, kosidba na Kupresu...

U Sarajevu se danas i sutra održava 11. godišnji sastanak mreže eksperata za nematerijalnu kulturnu baštinu jugoistočne Evrope na kojoj će biti razmjenjene informacije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 27.06.2017 11:53

Siniša Šešum, šef Kancelarije UNESCO u BiH, izjavio je kako je riječ o regionalnoj plaformi koja služi za razmjenu informacija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine regiona. Učesnici će danas razgovarati o zaštiti nematerijalne baštine.

Šešum je dodao kako će sutrašnji dio sastanka biti posvećen finansiranju i mehanizmima kroz koje se obezbjeđuje adekvatna zaštita nematerijalne kulturne baštine.

"BiH koristi ovu priliku da promoviše svoju nematerijalnu kulturnu baštinu. Mislimo da je ovo jedinstvena prilika. Ovo je 11. sastanak i zaista kvalitetna platforma kroz koju se rađaju i razvijaju nove ideje. Ono što je za UNESCO jako važno to je da se u zemljama regiona i BiH zaista vodi računa i da se nematerijalna baština štiti na odgovarajući način", izjavio je Šešum.

 Podsjetio je kako BiH ima jedan element upisan na listu nematerijalne baštine, a da je drugi predložen za upis.

 "Upisano je konjičko drvorezbarstvo, branje trave ive je već predloženo za upis", dodao je Šešum te dodao kako se pripremaju nove nominacije i smatra kako će narednih nekoliko godina biti vrlo aktivno za eksperte u BiH na izložbi nominacija.

 Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je kako je BiH u februaru preuzela predsjedavanje Vijećem ministara kulture JI Evrope te da će iskoristiti priliku za jačanje regionalne saradnje u oblasti nematerijalne baštine.

 Podsjetio je kako je BiH 2009. godine rafitikovala konvenciju UNESCO-a o zaštiti nematerijalne baštine  i da je 2014. godine zmijanski vez upisani element na reprezentativnu listu kulturne baštine.

"U proceduri upisa je također nekoliko elemenata, konjičko drvorezbarstvo, sevdalinka, Dan kosidbe na Kupresu, branje trave ive na Ozrenu...", rekao je Osmanović i dodao kako će dvodnevnu konferenciju iskoristiti da se eksperti bolje upoznaju sa nematerijalnom baštinom u BiH, između ostalog sevdalinkom i da imaju priliku gledati skokove sa Starog mosta.

Bosna i Hercegovina je na 2. juna 1993. godine, postala članica Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).

Sastanku prisustvuju predstavnici zemalja Balkana, Italije, Turske, Kipra...

(AA)