Sarajevo: Na ovogodišnjem koncertu “Bajram dođe, mirišu avlije“ nastupa 130 izvođača

Tradicionalni bajramski koncert u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo "Bajram dođe, mirišu avlije" biće održan i ove godine prvog dana Ramazanskog bajrama u dvorani "Dom mladih" Kulturno-sportskog centra Skenderija, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 23.06.2017 12:05

Medžlis Islamske zajednice Sarajevo već desetu godinu u povodu obilježavanja prvog dana Ramazanskog bajrama organizuje koncert čiji je cilj da građani Sarajeva, ali i ostali večernje sate prvog dana Bajrama provedu uz ilahije, kaside i sevdalinke. 

Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo kazao je da "su kroz post u ramazanu osjećali zadovoljstvo vjerom, sa onim što je Allah dž.š. pokazao svojom posljednjom objavom Kur'anom". 

"Da trebamo biti predani Bogu dragom, roditeljima, da trebamo prepoznavati potrebe naših bližih, prijatelja. Ramazan nas je učio strpljivosti. Bajram je vrijeme u kojem se radujemo zadaći koju smo ispunili. Mi se posebno radujemo bajramskom trenutku i tim povodom organizujemo i naš bajramski koncert koji će biti u Domu mladih", pojasnio je Dautović.

Naglasio je da "Bajram treba da bajramujemo na jedan pristojan način, da se radujemo Bajramu, ali na pristojan način". 

"Zbog nekih pojava koje nisu ni islamske, ali ni naša tradicija, a koje smo primijetili posebno u našem gradu gdje se sve ono što smo promovisali i govorili, kazivali tokom ramazana na neki način urušava takvim načinom obilježavanja Bajrama. Mi smo odlučili da za našu omladinu organizujemo Bajramski koncert gdje će uz jednu pristojnost radovati se Bajramu", istakao je Dautović.

O koncertu i organizaciji govorio je i Malik ef. Šljivo, zamjenik glavnog imama i rukovodilac projekta koji je podsjetio da priča o Bajramskom koncertu počinje 2008. godine. 

"Evo ta priča ide deset godina s tim da smo ove godine promijenili lokaciju. I dalje je KSC Skenderija ali umjesto velike dvorane Mirza Delibašić ove godine smo se odlučili da Bajramski koncert organizujemo u Domu mladih. Jedan od razloga je što smo uoči ramazana imali koncert "Moj Ummete te je tim koji radi na pripremi procijenio da je možda bolje da ove godine idemo u manju dvoranu", pojasnio je Šljivo.

Sve to u cilju zadržavanja kontinuiteta ovog koncerta. 

"Ono sa čim smo se suočavali u prethodnom vremenu jeste da smo u nekom momentu čak razmišljali i da ga otkažemo zato što smo, nažalost, od nekih velikih firmi imali i blokada i osporavanja", kazao je Šljivo.

Izrazio je nadu da će dvorana i ove godine biti puna. 

Prema riječima Miralema Babajića, muzičkog rukovodioca koncerta, koncept programa će biti prilagođen dvorani u kojoj se održava. 

"Ove godine smo se odlučili da koncert iznesu naše mlade snage, naši mladi solisti počevši od naših 'Mektebskih bulbula' - mektebske djece, zatim džematskog hora iz Podlugova, dakle, djece koja rastu u našim džematima, koja su dio MIZ Sarajevo do divnih solista koji su bili sa nama i proteklih godina na sceni", pojasnio je Babajić.

Na sceni će, istakao je, da bude oko 130 učesnika koji će da izvedu sat i 45 minuta programa, te ukupno 20 numera. 

"Ono što je drugačije u odnosu na ostale koncerte koje smo radili jeste što smo se odlučili da program ne bude samo od ilahija i kasida nego da ove godine krenemo i malo u neke popularne vidove muzike koji opet imaju lijepu poruku i poseban uticaj na naše mlade", poručio je Babajić.

Poruka koju žele poslati jeste da "naš grad treba da zamiriše ljubavlju i međusobnom solidarnošću".

(AA)