Pčela - radost života: Osobe s invaliditetom uče kako postati pčelar

Zahvaljujući projektu "Pčela - radost života" koji realizuje Resor za pružanje stručnih usluga pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede bh. entiteta Republika Srpska u saradnji sa Savezom pčelara RS, biće osnovano udruženje pčelara osoba sa invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 09.06.2017 14:11

Realizacija projekta počela je danas u Banjaluci njegovom prezentacijom kojoj su prisustvovali zaintersovane osobe sa invaliditetom i predstavnici udruženja pčelara.

Za bavljenje pčelarstvom, prema riječima Duške Slijepac-Radaković, višeg stučnog saradnika za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, na području banjalučke regije zainteresovano je 15 osoba sa invaliditetom. 

"Nadamo se da će ih biti još, ovo su uglavnom osobe koje imaju nekoga ko će im pomagati, ali radićemo na tome da košnice u potpunosti budu prilagođene osobama s invaliditetom", rekla je ona. 

Svi zaintersovani prvo će proći obuku iz osnova pčelarstva, a sa početkom prve pčelarske sezone, u martu sljedeće godine, biće formirani mini pčelinjaci. 

"Ovaj projekat ima za cilj da donese osmjeh na lice osobama sa invaliditetom", rekla je Duška Slijepac-Radaković i dodala da se na drugim područjima pokazalo da se lica sa invaliditetom izuzetno snalaze u pčelarstvu. 

Miladinu Cvijiću iz Prijedora ovo će biti prvo iskustvo u radu sa pčelama, ali pošto se njegovi rođaci bave pčelarstvo bio je u prilici da gleda kako to funcioniše. 

"Zainteresovani smo, nas trojica smo došli iz Prijedora, invalidi smo, htjeli bi da se nečim malo zanimamo, a ujedno med je zdrav pa ćemo spojiti ugodno sa korisnim", rekao je Cvijić. 

Rajko Radivojac, predsjednik skupštine udruženja pčelara "Prva pčela" iz Prijedora, istakao je da se radio o humanoj i opšteprihvaćenoj ideje Andreja Severa iz Slovenije, koju podržava i Svjetska pčelarska organizacija. 

"Ovdje se ne radio o eventualnoj novčanoj koristi koju oni koji se bave pčelarstvom mogu da izvuku, prije svega radi se ljudskom osjećaju da neko umjesto da kaže ja sam invalid, može da kaže ja sam pčelar", kazao je Radivojac i dodao da će pčelari pomoći u edukaciji kolega, osoba sa invaliditetom. 

Današnjoj prezentaciji prisustvovao je Andrej Sever, predstavnik integracije ideje osoba s invaliditetom u pčelarstvu u Sloveniji koji je rekao da se ova njegova ideja može smatrati i vrstom api terapije, a da ja najzadovoljniji kada vidi koliko djeca s poteškoćama u razvoju, kao i odrasli, uživaju u radu sa pčelama. 

(AA)