Manifestacija “Poruke Ahdname 2017”: Prezentirati multireligijske dimenzije BiH

U organizaciji Muftijstva Sarajevo, Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka i Medžlisa IZ Kiseljak ove godine se održava prva manifestacija “Poruke Ahdname 2017”, a u sklopu obilježavanja 554. godišnjice uručivanja Ahdname na polju Milodraž u Kiseljaku s posebnim osvrtom na poruke Ahdname u savremnom kontekstu, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 19.05.2017 14:08

Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje, na konferenciji za novinare danas u Sarajevu podsjetio je kako se ove godine, 28. maja, navršavaju 554 godine od uručivanja Ahdname Sultana Fatiha bosanskim franjevcima.

“Cilj manifestacije jeste prepoznavanje i čuvanje vrijednosti na kojima se gradi bosanskohercegovačko društvo, zatim prezentiranje multireligijske dimenzije Bosne i Hercegovine, te isticanje važnosti poštivanja ljudskih prava, tolerancije, mira, suživota i zajedničkog života”, poručio je Velić.

Dževada Šuško, direktorica Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka, istakla je kako će u okviru manifestacije, 25. maja, u Kiseljaku biti održan i naučni skup “Multireligijska Bosna, poruke Ahdname i savremeni kontekst”, kojemu će prisustvovati predavači iz BiH i Turske.

“Naučni skup ima za cilj kontekstualizirati vrijeme u kojem je Ahdnama uručena, prikazati poruke Ahdname, uspostaviti korelaciju između 1463. i 2017. godine, ukazati na značaj očuvanja multireligijske Bosne, pozvati na poštivanje slobode vjere i predstaviti uspješan primjer izgradnje suživota u današnjoj BiH”, poručila je Šuško.

U toku manifestacije planiran je i niz drugih aktivnosti, a ona će biti okončana 26. maja predramazanskom hutbom u Sultan Fatihovoj džamiji u Milodražu.

Pokrovitelji manifestacije „Poruke Ahdname“ su reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Prije 554 godine osmanski sultan Mehmed II Fatih je, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, bosanskim franjevcima na polju u Milodražu kod Kiseljaka izdao čuvenu Ahdnamu.

Fatih je Ahdnamu predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kao dokument kojim bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja. Izdavanju Ahdname prethodio je čuveni govor gvardijana Bosanske franjevačke kustodije fra Anđela Zvizdovića, u kojem je on od sultana Mehmeda II Fatiha zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će biti "poštovan kao bosanski kraljevi". U znak poštovanja, sultan je svojim plaštom ogrnuo fra Anđela Zvizdovića.

(AA)