U Narodnoj skupštini RS burno uoči rasprave o odluci o prodaji RŽR Ljubija

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske nakon oko 14 časova počeće raspravu o prijedlogu odluke o davanju saglasnosti na odluku Vlade tog bosanskohercegovačkog entiteta o prodaji 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala Rudnika željezne rude (RŽR) "Ljubija" iz Prijedora, metodom neposrednog izbora kupca, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 16.05.2017 14:57

Prije početka rasprave o Ljubiji, poslanici su raspravljali o Programu razvoja sporta i Strategije razvoja sporta u Srpskoj za 2016. godinu. Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda u Narodnu skupštinu RS došao je i Milorad Dodik, predsjednik RS, koji se novinarima obratio u funkciji predsjednika SNSD. 

Govoreći o prodaji RŽR Ljubija, Dodik je istakao da ako Arcelor Mittal ne bude htio da radi sa novim vlasnikom, radiće neko drugi.  

"Ako Mittal neće da radi, radiće neko drugi, ne možemo dozvoliti da nas bilo koja kompanija uslovljava. Sa ovim pravnim licem Mittal nema ništa, RŽR je vlasništvo RS", rekao je Dodik. 

Za radnike koji su prošle sedmice organizovali mirnu protestnu šetnju u Banjaluci rekao je da oni rade u drugom preduzeću koje je formirao Mittal i RŽR Ljubija, a ne u preduzeću o kojem se priča. 

"Poštujem radnike, njihova prava, ponuda koju imamo je da će biti uposleno dodatnih 300 radnika, da će se dati garancije za postojeći broj radnika, da će ostati najmanje tri godine i da će biti novih investicija", rekao je Dodik.

- Teške optužbe -

Na pitanje da li će SNSD imati većinu za prodaju akcija u RŽR Ljubija, Dodik je rekao da ne tvrdi da imaju većinu, nego je "stavljeno je na svijest i savjest poslanika da odluče". 

"Ovi koji ne budu glasali za odluku o prodaji, rade direktno za Mittal i primaju novac od njih", rekao je Dodik. 

Nakon njega novinarima se obratio i Dragan Čavić, lider NDP-a, koji je pozvao je nadležne organe da utvrde da li je neko od poslanika primio novac za glasanje za bilo šta što je na dnevnom redu Narodne skuštine RS. 

Inače, Vlada RS odlučila se za prodaju RŽR Ljubija kupcu "Israeli Investment Group", čemu se protive radnici Arcelor Mittala iz Prijedora jer smatraju da akcije treba prodati Arcelor Mittalu koji se, prema njihovim riječima, pokazao kao dobar poslodavac. 

Za kupovinu RŽR Ljubija svoju ponudu je dostavio i Arcelor Mittal, koji ponudio 63.600.000, ali je izabran "Israeli Investment Group" pod rukovodstvom Evgenia Zotova, koji je ponudio 92 miliona KM. Protivnici prodaje ovoj kompaniji smatraju da je greška izabrati veću ponudu, jer tvrde da je u pitanju nepoznata firma, koja ne može garantovati sigurnost poslovanja i u budućnosti kao Arcelor Mittal.

- Petorica radnika započela štrajk glađu -

Prekoputa zgrade Narodne skupštine RS okupila su se i počela štrajk glađu petorica radnika "Ljubije" među kojima je i Milanko Stojnić, predsjednik Sindikalne organizacije Arcelor Mittal Prijedor. 

Oni traže od Vlade RS da povuče odluku o prodaji akcija RŽR Ljubija dok ne dobiju čvrste garancije za radna mjesta od eksperata rudarske, pravne i ekonomske struke. 

"Nećemo glad i bijedu", poručili su okupljeni radnici. 

Oni su se sastali i sa Nedeljkom Čubrilovićem (DNS), predsjednikom Narodne skupštine RS, sa kojim su razgovarali o povlačenju ove tačke sa dnevnog reda sjednice. Čubrilović ih je informisao da to može učiniti samo predlagač, nakon čega su se uputili na mjesto na kojem su započeli štrajk. 

Osim poslanika opozicije, prodaji "Ljubije" pomenutoj kompaniji protivi se i stranka DNS, čijih pet poslanika čini vladajuću koaliciju u Narodnoj skupštini RS zbog čega je neizvjesno da li će vladajuća koalicija imati dovoljno poslanika koji će podržati prodaju. Ovoj prodaji protivi se i Koalicija Domovina.

(AA)