Jusko i Butković potpisali inicijativu za obnovu i stavljanje u promet Unske pruge

Inicijativu za osnivanje zajedničkog operativnog tijela koje će pripremiti analizu trenutnog stanja Unske pruge te izraditi detaljan elaborat i dostaviti ga Vijeću ministara BiH na razmatranje i usvajanje potpisali su ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko i ministar mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Oleg Butković, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 12.05.2017 10:29

Naime, na inicijativu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u Zagrebu je jučer održan sastanak delegacija Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, predvođenih ministrima Juskom i Butkovićem.

Tema sastanka bila je obnova, modernizacija i stavljanje u promet Unske pruge. 

Uzimajući u obzir značaj Unske pruge za sjeverozapadni region Bosne i Hercegovine, s naglaskom na Unsko-sanski kanton, te region Šibensko-kninske županije u Republici Hrvatskoj, zaključeno je da će dvije države ovim projektom zajednički nastupati prema fondovima EU.

Pod Unskom prugom podrazumijeva se dionica Novi Grad - Knin, ukupne dužine 177,9 km, od čega kroz Bosnu i Hercegovinu prolazi 119,44 km, kroz Republiku Hrvatsku 58,46 km, a pruga na sedam mjesta prelazi granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Željezničkom infrastrukturom upravljaju tri željezničke uprave: Željeznice Republike Srpske, Željeznice Federacije BiH i HŽ infrastruktura.

(AA)