Olimpijka iz Sirije Yusra Mardini postala najmlađa ambasadorica UNHCR-a

Sirijska olimpijka Yusra Mardini postala je najmlađa ambasadorica dobre volje Visokog ureda Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), a riječ je o 17-godišnjoj Sirijki koja je izbjegla u Tursku, pa preplivala Egejskim morem do Grčke i kasnije stigla u Njemačku, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 27.04.2017 15:59

“Ponosna sam što predstavljam izbjegličku populaciju. Živim u Berlinu i u javnim nastupima ljudima govorim svoju priču. Apeliram na sve izbjeglice da smognu snage i nastave obrazovanje i svoje živote sa mjesta na kojem su stali“, poručila je Mardini.

Mardini je bila jedna od deset članova tima koji je na prethodnoj Olimpijadi u Riju predstavljao izbjegličku populaciju, a danas je na konferenciji za novinare u ženevskom uredu UN-a kazala kako bi i na narednoj olimpijadi izbjeglička reprezentacija trebala nastupiti u istom formatu.

“I ja bih željela da nastupim i na Olimpijadi u Tokiju 2020. godine. Naravno da ne želim da tim izbjeglica bude vječan jer želim da što prije izbjeglička kriza bude prevaziđena“, kazala je Mardini i dodala da joj je san da se jednog dana završi rat i da se vrati u domovinu Siriju.

Mlada olimpijka Mardini svjetskoj javnosti je poznata po tome što je herojskim činom spasila 20 sirijskih izbjeglica koje su čamcem krenule iz Turske ka Grčkoj, a na otvorenom moru se motor čamca pokvario. Sestre Mardini su skočile u vodu i četiri sata plivale i gurale ostale izbjeglice u čamcu do grčke obale na Lezbosu.

(AA)