Dodik: Zakon o akcizama poboljšao bi finansiranje četiri sektora u RS

Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, rekao je danas da su se predstavnici SNSD-a juče u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH vodili činjenicom da bi usvajanjem zakona o akcizama bitno poboljšali finasiranje najmanje četiri sektora u RS i omogućili finansijski tok koji je bio dobar za RS, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 21.04.2017 14:12

Naglasio je da SNSD ima odgovornost prema stabilnosti sistema i da nisu pravili nikakve dogovore. Istakao je da su cijene goriva u BiH najniže u regionu, a tako bi ostalo i sa povećanjem akciza. 

"Da je takav zakon usvojen dobili bi povećanje sredstava na nivou Direkcije za puteve 15 miliona, autoputeva 30, te poljoprivrede i zdravstva po 10 miliona više", rekao je Dodik. 

Naveo je i da ga juče zvao Bakir Izetbegović pokušavajući da dođe do rješenja i tražio da SNSD glasa za neke zaključke. 

"Rekao sam da to ne može, da bi mogli pričati o nekim preporukama, ali o zaključcima da parlament ovlašćuje Vladu RS i naše institucije to ne dolazi u obzir. Kao što ste vidjeli SNSD nije glasao. Nismo htjeli da krpimo i spašavamo negovu partiju, otišli smo iz odgovornosti prema ukupnom stanju. Da smo donijeli taj zakon deblokirala bi se i tranša MMF-a, a povećanjem na stavkama za četiri kategorije bitno bi se povećao finansijski tok u RS", rekao je Dodik i dodao da bi sa klirinškim dugom i prodajom državnog kapitala u Ljubiji obezbjedili bi da do kraja iduće godine RS ima nesmetan finansijski tok u RS. 

Komentarišući situaciju u vezi sa preduzećem Alumina istakao je da je ovo pitanje prepušteno pravosuđu. Naglasio je da je razumije radnike koji protestima traže da sud postupa u skladu sa pravom, a to je da ne može bolovanje ili naprasno bolovanje nekog sudije biti razlog za blokadu poslovanja. 

"Viši privredni sud u Banjaluci donio je odluku da se uspostavi privremena mjera debolade računa Alumine i naložio sudu u Zvorniku da to uradi, a kada je to došlo u sud sudija koji je bio predmetan je otišao na bolovanje i sad imamo blokadu", rekao je Dodik. 

Istakao je da je "pravosuđe postalo sinonim za lopovluk i kriminal koji imamo u društvu, ili ga propušta ili ga čini". 

Na pitanja u vezi prodaje rudnika Ljubija predsjednik RS je istakao da firma iz Izraela nudi 93 miliona KM za udio RS u vlasništvu, te garantuje da će postojeći radnici biti tri godine zadržani i da će zaposliti 300 novih radnika i uložiti nekoliko desetina miliona u investicije. 

"Mittal je ponudio 63 miliona, što je velika razlika. Nisam protiv onih koji kažu da je pametno da se da Mittalu, ali 30 miliona KM razlike u cijeni je ogroman novac za RS i ja nemam pravo da prihvatim manju ponudu", rekao je Dodik. 

Istakao je i da je na tu temu razgovarao sa Markom Pavićem, liderom DNS-a, koji mu je rekao da ova stranka nije u mogućnosti da podrži takvo rješenje. 

"Mi ne tražimo da se složimo sa svim koalicinim partnerima", rekao je Dodik i dodao da je Vlada RS postupila odgovorno i ovo pitanje uputila u Narodnu skupštinu RS da odluči o tome. 

Govoreći o situaciji u vezi za predstavništvom RS u Izraelu Dodik je istakao da je Arie Livne mnogo učinio za RS i to mnogo više od onih koji ga danas napadaju, navodeći Igora Crnatka, ministra inostranih poslova BiH i Branislava Borenovića predsjednika PDP-a.

Dodik je objasnio da pošto RS nije međunarodno priznata država njena predstavništva nemaju diplomatski status, a da je u Izraelu u pitanju privredno predstavništvo za koje su svi revizorski izvještaji bili pozitivni. Dodik tvrdi da u ovom slučaju nije zloupotrebljena ni jedna KM.

Predsjednik RS najavio je da će zajedno sa Aleksandrom Vučićem, novoizabranim predsjednikom Srbije, i članovima Vlada RS i Srbije u nedelju u 11 časova prisustvovati pomenu za žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu u sistemu logora Jasenovac u Donjoj Gradini. 

(AA)