Žara iz duvara: Autentična bosanska kuhinja u srcu Sarajeva

Priča o "Žari iz duvara" je od svojih početaka bila inspirisana prirodom. Samim nazivom odajemo počasno mjesto žari ili koprivi kao jednom od njenih najcjenjenijih darova, biljka koja ima nevjerovatnu primjenu u narodnoj medicini, u poljoprivredi, u kulinarstvu.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 20.04.2017 15:13
Vele da, kada bi žara rasla u ograničenoj količini na svijetu i samo na nekim lokacijama, bila bi vrjednija od zlata, toliko je korisna i zdrava. Sadrži veliki broj minerala i vitamina, te folnu kiselinu i vlakna.

"Duvar" predstavlja zid, i to onaj zid kojim je opasano imanje, a žara koja raste iz duvara je zapravo prva odbrana na koju bi neprijatelj naišao. Rastući čak i "iz duvara", ona simbolizira neuništivu snagu prirode, koja opstaje unatoč svim poteškoćama i vanjskim uticajima, uvijek nalazi svoj put ka životu, i nastavlja davati najbolje od sebe, bez ikakvog računa, iako je se često smatra korovom koji treba istrijebiti - podsjetnik da ono najbolje što nam život pruža prolazi i nezapaženo, i necijenjeno, iako nam je tu na dohvat ruke. 

Tako je i sa pravom domaćom kuhinjom, koja sve više gubi prisutnost u ubrzanom životu kojim se danas živi. Stoga smo odlučili da u "Žari iz duvara" pripremamo jela po tradicionalnim porodičnim receptima, uz želju da na vaš stol donesemo onaj osjećaj ljubavi i pažnje kakav se može pronaći samo za majčinom sofrom. 

U našoj svakodnevnoj ponudi nudimo tipična jela bosanske kuhinje: bosanski lonac, ćevabe, bamiju sa teletinom, klepe, dolme i sarme, tripice, pirjan, puru, itd. Sastojci za pojedina jela se djelimično mijenjaju tokom godine, jer nastojimo da pratimo prirodu u njenim darovima i da u pripremanju jela koristimo samo birano povrće koje je trenutno u sezoni na našim poljima, livadama, u šumama. Većina ovih divnih jela bosanske kuhinje priprema se u zemljanim posudama na sadžaku, gdje se lagano krčkaju dobar dio dana. 

U okviru posebne ponude dana nudimo različita jela koja je danas neuobičajeno kušati u tradicionalnim restoranima, poput bumbara ili janjećeg vrata sa suhim šljivama i orasima. Također nastojimo oživjeti neke nepravedno zanemarene namirnice, te ćete kod nas imati priliku uživati u jelima sa ječmom, čorbama sa prosom, sokovima od ručno branog planinskog bilja, kompotima, višnjabima, domaćem ajvaru i raznim drugim specijalitetima.

U svemu ovome, žara je sveprisutna - u formi soka, pesta, pite, pripremljena sa krompirom na dalmatinski način uz ribu i morske plodove...Žaru iz duvara možete naći u ulici 
Dženetića čikma bb.

https://www.youtube.com/embed/f14wH13T8IY?ecver=2

(KKD)