Entitetska ministarstva poljoprivrede: Prerano za procjenu štete od nevremena

Komentarišući štete nastale na voću zbog vremenskih neprilika koje su u proteklim danima zadesile BiH, predstavnici entitetskih resornih ministarstava su istakli da je prerano za procjenu štete, naročito zbog činjenice da je najavljen mraz u narednim danima koji bi mogao nanijeti više štete od snijega, javlja Anadolu Agency.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 20.04.2017 11:10

Oni su apelovali na poljoprivredne proizvođače da osiguraju svoje zasade, obzirom da ministarstva RS i FBiH subvencioniraju polise osiguranja poljoprivrednih proizvođača. 

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH danas su u Banjaluci predstavili "Vodič za izvoz voća i povrća u EU". 

Na konferenciji za novinare predstavnici entiteskih ministarstava objasnili su da se radi o publikaciji koja zadrži procedure i potrebnu dokumentaciju za izvoz voća i povrća iz Bosne i Hercegovine u zemlje Evropske unije. 

Zoran Maletić, pomoćnik ministra poljoprivrede RS, izjavio je da je u pitanju zajednički projekat ministarstava i Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice grupacije Svjetske banke. On je istakao da je u posljednjih osam godina na području BiH stopa rasta izvoza voća 24 posto, a izvoza povrća šest posto. Od voćnih vrsta najviše se izvoze maline, jagode, šljive, a od povrtlarskih vrsta krastavac kornišon, paprika i kupus. 

"Vodič je dokument koji je prije svega namijenjen potencijalnim izvoznicima u kojem se pored bh. propisa mogu dobiti sve potrebne informacije o neophodnoj dokumentaciji, procedurama za izvoz u zemlje EU", istakao je Maletić i dodao da su propisi EU vezani za bezbjednost hrane veoma striktni pa je potrebno ispoštovati sve neophodne procedure i obezbijediti dokumentaciju kako bi izvoz protekao bez problema. 

Nijaz Brković, pomoćnik ministra u ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, objasnio je da je kada je u pitanju dokumentacija sadržana trgovačka, transportna i carinska dokumentacija, a u dokumentu je analiziaran i rad laboratorija na teritoriji BiH, pravni osnov, uslovi za izvoz, standardi, kontaminanti, označavanje sljedivost i pakovanje proizvoda. Prema njegovim riječima, Vodič će pomoći poljoprivrednicima, zbog čega očekuje da će proizvodnja rasti i izvoz se povećavati. 

"Evropa zna koliko je zdrava naša hrana i manje zagađeno zemljište u odnosu na evropske zemlje", kazao je Brković. 

(AA)