Prvi put nakon 50 godina palestinska banka u Istočnom Jerusalemu

Nacionalna banka Palestine (TNB) po prvi put nakon izraelske okupacije 1967. otvorila je poslovnicu u Istočnom Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA). TNB je otvorila poslovnicu u distriktu Dahiat Al Barid u Istočnom Jerusalemu.

Od 1967. godine kada je izraelska vojska okupirala ovaj dio Palestine na području Istočnog Jerusalema nije poslovala nijedna palestinska ili arapska banka.

Nije poznato kako je TNB uspio dobiti dozvolu za otvaranje poslovnice budući da izraelske vlasti Istočni Jerusalem ne smatraju zasebnim entitetom već dijelom Zapadne Obale.

Jedan od čelnika TNB-a Talal Nasereddin, opisujući ovaj potez kao prekretnicu u poslovanju arapskih banaka, je napomenuo da je otvaranje ove poslovnice planirano još prije dvije godine, no da je odgođeno zbog pravnih poteškoća.

On je rekao da će ova poslovnica olakšati Palestincima koji žive u Istočnom Jerusalemu jer od sad oni neće morati prelaziti granicu svaki put kada je potrebno da obave neki posao u banci. Nasereddin je rekao da će poslovnica TNB-a u Istočnom Jerusalemu doprinijeti ekonomskom i socijalnom napretku.

Osim TNB poslovnice u Istočnom Jerusalemu planiraju otvoriti Banka Palestine i Banka Jordana. 

(Biznis.ba)