Mirko Šarović: Ratarima priča ne koristi

O novoj mogućnosti uvođenja plavog dizela poljoprivrednicima za Oslobođenje govori ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 10.04.2017 08:54
Jeste li i Vi, poput poljoprivrednika, zadovoljni što set zakona o akcizama na naftu nije prošao u hitnoj proceduri i što je sada konačno jasno kome je isključivo do zaduživanja države a kome do pomoći poljoprivredi?

- Mislim da je uvijek bolja varijanta da zakon ide u redovnu proceduru, jer se na taj način stvara više prostora da se dobije kvalitetniji akt i da u tom procesu učestvuju svi oni koji ga žele učiniti boljim. Takav je slučaj i sa ovim zakonom, bez obzira na neka vremenska ograničenja.

Rupe u budžetima

U redovnoj proceduri stvara se mogućnost za amandmansku fazu i za popravljanje zakona, pa je u tom smislu ovo dobra prilika da se ono o čemu smo pričali zadnjih sedmica provede u djelo kada je u pitanju poljoprivredni sektor. Suvišno je pričati u koliko su oni teškoj situaciji, bez obzira na sredstva MMF-a i razvoj infrastrukture, što jeste neophodno ovom društvu.

Mislite li da će stranke koje su podržale hitnu proceduru, a među kojima su i partneri Saveza za promjene, priču okrenuti u smjeru da sad nema investicija, a kako se ne bi govorilo o teškom stanju poljoprivrede i dugovanjima entiteta prema tom sektoru?

- Moguće je i jedno i drugo. To je, rekao bih, moja i pozicija Saveza za promjene. Moguće je da nađemo kompromis, da razvijamo infrastrukturu, što nije sporno, ali i da pomognemo poljoprivrednom sektoru, čiji problem jeste najizraženiji. To je razlika između nas i nekih drugih, koji sada gledaju kako popuniti budžetske rupe kroz aranžman sa MMF-om, a s druge strane da pojačaju rejting kada je riječ o infrastrukturi. Povećanje akciza znači i povećanje mogućnosti da se kreditno zadužujemo, ali i da više novca uzimamo od finansijskih institucija. Sve je to uredu, mi ne dovodimo to na bilo koji način u pitanje, ali krajičkom oka se moramo osvrnuti na veoma važan sektor. Svi o tome govorimo, ali malo činimo da poljoprivrednike podržimo i omogućimo im da budu konkurentni u odnosu na druge, jer je tržište u potpunosti liberalizovano i oni će zaista propasti ukoliko ne nađemo način kako da im pomognemo.

Je li predsjednik Udruženja mljekara RS-a sve rekao time da se godišnja izdvajanja za poljoprivredu tog entiteta potroše mjesečno za plate korisnika javnog sektora?

- Slažem se. Nisam to upoređivao, ali mislim da je 60 miliona maraka godišnje za poljoprivredu suviše malo, pogotovo znajući da ta sredstva nisu sigurna i nisu redovna.

Imajući u vidu ponašanje predstavnika entitetskih vlasti i kada je riječ o Energetskoj zajednici, mogu li poljoprivrednici očekivati usvajanje strategije na državnom nivou? Oni smatraju da domaće vlasti ne žele povlačiti bespovratna sredstva koja nam Evropa nudi i za taj sektor.

- Smatram da postoji potreba za strategijom iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja. To je potpuno jasno i ona je neophodna, kako bismo mogli kandidovati projekte i povlačiti finansijska sredstva koja ste spomenuli. Krenuli smo s radom prije nekoliko dana, formirali smo neophodne timove.

Strategije

Nadam se da u daljem procesu niko neće blokirati izradu strategije ruralnog razvoja, a ako sve bude išlo po planu, mogli bismo očekivati da u junu imamo njenu prvu verziju. Osim poljoprivrede, nadam se da ćemo imati strategije u oblasti energetike, kao i onu koja se odnosi na okoliš, odnosno zaštitu prirodne okoline. Ovo bi mogla biti godina strategija i ja se nadam da bismo nekoliko ključnih dokumenata mogli donijeti. Ne bi trebalo da bude blokada u ovom periodu.

Ognjen Tadić u intervjuu Danima kaže da saradnje ima svaki put kada se ministar Mirjanić uspije provući ispod radara SNSD-a i doći do Vas.

- Nadam se i ja da će toga biti češće. Stojim svima na raspolaganju i nastojim da zajedno sa entitetskim ministrima, pa i gospodinom Mirjanićem, pomognem različitim sektorima, da zajednički radimo. Smatram da je zajednički rad najbolji, pa i u ovom slučaju u kojem nastojimo pomoći poljoprivrednom sektoru.

(Biznis.ba)