Strane investicije su preduslov realizacije projekata sa privrednih sajmova

Sajam kakav je onaj u Mostaru su važni i dobrodošli u Bosni i Hercegovini. Međutim, bojim se da bez stranih investicija i osiguravanja vladavine prava kao preduslova svega još dugo nećemo biti u prilici da govorimo o kvalitetnim rezultatima takvih projekata, istakao je u razgovoru za Vijesti.ba politički analitičar Almir Terzić.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 05.04.2017 08:44
VIJESTI.BA: U Srbiji je uvjerljivu pobjedu na protekim predsjedničkim izborima ostvario aktuelni premijer Aleksandar Vučić. Vučićeva pobjeda bila je očekivana. Međutim ono što je blago iznenađenje jeste pobjeda već u prvom krugu. U Beogradu nekolicina građana protestira protiv takvog izbora. Koliko su glasovi nezadovoljstva izborom u ovom kontekstu kada neko ostvari natpolovičnu većinu glasova irelevantni?

TERZIĆ: Ne mislim da je pobjeda Aleksandra Vučića za predsjednika Srbije u prvom krugu pretjerano iznenađenje. Zapravo, to se očekivalo s obzirom na ankete i raspoloženje u javnosti u Srbiji. Naravno, mnogi će reći da je to lako govoriti poslije održanih izbora, ali ja sam bio tog uvjerenja i prije. Naravno, oni koji nisu htjeli i željeli to da vide drugačije govore. Pitali su me iz Austrije, regiona za mišljenje o izborima u Srbiji prije njihovog održavanja: i svima sam rekao možda je Saša Janković dobro rješenje za Srbiju, ali je Aleksandar Vučić realnost. Čak i za Srbiju sa skoro sedam miliona birača sa pravom glasa 11 kandidata za predsjednika je puno. To je zapravo pokazalo totalnu razjedinjenost opozicije, koja ako je željela da ozbiljnije nastupi morala je drugačije to odigrati - sa maksimalno jednim kandidatom. Poražavajuće je koliko je većina kandidata osvojila glasova.
 
Podržavam svaki vid izražavanja nezadovoljstva građana, osim nasilnog, ali me stvarno zanima protiv koga demonstriraju u Beogradu nakon izbora - protiv više od 55 posto onih koji su izašli na birališta i koji su izabrali kandidata za predsjednika!? To je po meni suludo. Niko niti može niti ima pravo rušiti legalno i legitimno izabranog predsjednika. Jer, ne može grupa nezadovoljnih mijenjati volju večine birača. Svako je imao pravo da izrazi svoj stav na biralištima. Djelovanje postfestum je neozbiljno.

VIJESTI.BA: Kako gledate na izborni rezultat Saše Jankovića? Pojedini analitičari smatraju da Vučićev ali i Jankovićev rezultat govore da radikalna desnica doživjela potpuni poraz. Primjera radi Vojislav Šešelj je dobio mizernih 4 posto glasova, duplo manje od fiktivnog Preletačevića?

TERZIĆ:  Na sreću možemo govoriti da je radikalna desnica u Srbiji poražena. Tu prvenstveno mislim na Vojislava Šešelja, predsjednika SRS-a, ali i Boška Obradovića, predsjednika Dveri. Nadam se kako će njihove opcije biti poražene i na narednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Mislim da Preletačevića, poznatijeg kao Belog uopće ne treba komentirati. On je više pokušao ukazati na stanje u politici kroz jedan performans koji je izvodio svo vrijeme kampanje, nego što je ozbiljno nastupao kao predsjednički kandidat. Naravno, da će u svakoj prilici oni koji iskaču pobrati određeni broj simpatija, posebno nezadovoljnih ljudi svakom političkom opcijom, a takvih ima svugdje.
 
Ono što trebamo odati kao priznanje Vučiću jeste njegovo uspješno balansiranje između EU i Rusije, djelovanje na regionalnom planu kroz koji želi Srbiju da nametne na Zapadnom Balkanu kao zemlju lidera. Srbi kao narod vole takve lidere i to, kao i njegov uspjeh da na okupu zajednički drži u koaliciji i socijaliste bilo da se radi kroz Socijalističku partiju i SDP, ali i nacionalne manjine, te je uspio na svoju stranu privoliti i predstavnike Bošnjaka Sandžaka čini Vučića jedinstvenim liderom na Balkanu. Sve ovo je njegov recept za uspjeh.

VIJESTI.BA: Danas se u Mostaru održava 20.jubilarni Mostarski sajam privrede koji je po broju izlagača najuspješnija sajamska izložba u BiH. U kakvom ekonomskom ambijentu BiH dočekuje ovaj sajam? Na današnjem sajmu razgovaralo se o prednostima slobodne trgovine i slobodnog tržišta. Koliko je u ovom trenutku BiH slobodno tržište, a koliko još uvijek u ekonomiji vlada državni protekcionizam?

TERZIĆ: Sajam kakav je onaj u Mostaru su važni i dobrodošli u Bosni i Hercegovini. Međutim, bojim se da bez osiguravanja vladavine prava kao preduslova svega još dugo nećemo biti u prilici da govorimo o kvalitetnim rezultatima takvih projekata, osim da se završavaju na glamuroznim manifestacijama. Podatak da je Bosna i Hercegovina i prošlu godinu završila sa skromnim investicijama od pola milijarde maraka govore tome u prilog. BiH se nalazi u krajnje alarmantnoj zoni kada su u pitanju inostrane investicije koji su jedini mogući generator razvoja zemlje. Ako se nešto ne učini na promjeni političkog ambijenta mislim da ćemo i narednih godina biti na neslavnom posljednjem mjestu na Zapadnom Balkanu kada su investicije u pitanju.
 
Istovremeno, država, odnosno njeni entiteti ne čine ništa da pomognu domaćim proizvođačima unutar BiH. I dalje su veliki doprinosi, nameti, generalno opterečenja. Nakon stupanja na snagu adaptiranog SSP-a sa EU domaći proizvođači su dovedeni u takvu situaciju da mnogi gase svoja gazdinstva i obustavljau daljnje bavljenje poljoprivredom. Institucije sistema u BiH ništa ne čine da stvaraju ambijent i jačaju domaću privredu i ekonomiju. O poticajima da ne govorimo. Kolika je briga najbolje govori da su vlasti tako labavoj privredi namijenile dodatne akcize na gorivo što bi je gotovo definitivno uništilo.
 
Mislim da smo u BiH s druge strane preslobodno tržište, jer se u našu zemlju uvozi sve i svašta, često i sumnjivog kvaliteta, dok sa druge strane naši domaći proizvodi ostaju nezastićeni. Nepojmljivo je da kao država nikada nismo pokrenuli zaštitu od prekomjernog uvoza što nam dopušta CEFTA sporazum. Jer, nemoguće je da uvozimo na stotine miliona KM vode, a da pri tome svoju domaću ne možemo da prodamo. Mislim kako su lobiji ti koji i dalje igraju dominantnu ulogu u BiH.

VIJESTI.BA: Mostarski sajam, sada već tradicionalno predstavlja i povod za okupljanje regionalnih lidera. Kako ste Vi vidjeli političke poruke koje su do sada upućene sa ovog sajma?

TERZIĆ: Lijepo je da se premijeri i predsjednici zemalja regiona okupljaju, viđaju, ali mi godinama ne vidimo nikakve konkretne rezultate i efekte toga. Čujemo, a svejdoci smo i sada deklarativnih izjava o EU, regionalnoj saradnji, napretku i prosperitetu. Ako je tako sjajno što oni pričaju zašto BiH i dalje nema definisane sporazuma o granicama sa svojim prvim susjedima Hrvatskom i Srbijom, zašto nemamo riješen sporazum o imovinsko-pravnim odnosima sa Hrvatskom, zašto se firmama iz BiH ne vraća imovina u Srbiji.
 
Mislim da je u najmanju ruku nekorektno pored ovolikog broja otvorenih, neriješenih pitanja stalno govoriti kao da je sve u superlativu. Nije. Daleko je od toga. Trebamo se suočiti sa problemima na terenu, a oni su veliki. Bojim se da je BiH i dalje mjesto preko koje se prelamaju različiti interesi i Hrvatske i Srbije. Daleko, smo još uvijek od momenta kada možemo govoriti da je regija Zapadnog Balkana ili jugoistočne Evrope kako je neki vole nazivati mjesto prosperitet. Više mi se čini da je to mjesto na kojem se gasi vatra kako ne bi izbio požar. Koliko god čujemo i slušamo poruke iz Brisela o zainteresiranosti za Zapadni Balkan, mislim kako je i njihova odgovornost u svemu velika. Nisu se baš potrudili da se ključna pitanja između država riješe.
 
(Biznis.ba)