Dame sa šljemom ruše barijere i predrasude na poslovima u rudniku

Ljiljana Jovičić, Ljiljana Mikić Rudić, Peja Jović i diplomirana inžinjerka geologije Svetlana Renovica su četiri od 286 žena zaposlenih na Rudniku i Termoelektrani (RiTE) Ugljevik.

Ove hrabre žene svakodnevno su zaposlene na poslovima rudara, odnosno nosilaca nekoliko značajnih službi na Rudniku.

Do jučer je ovaj posao bio "rezervisan" za muškarce, ali su one svojom marljivošću, sposobnošću i znanjem brzo srušile tu barijeru. U ovom ugljevičkom kolektivu žene danas rade "rame uz rame" sa svojim muškim kolegama i svakodnevno su na poslovima na Površinskom kopu "Bogutovo selo".

Nekada je na Rudniku radila jedna žena koja je vozila cisternu i u tom poslu parirala kolegama. O njoj su tada, kao o kuriozitetu, pisale sve novine. Sada je tu sedam žena rukovodilaca službi i radnih cjelina, kažu Srni u ovom preduzeću.

Ljiljana Jovičić, koja je tehnički rukovodilac radne cjeline "Otkrivka", organizuje posao za oko 400 radnika - muškaraca.

Površinski kop "Bogutovo selo" je njen svakodnevni radni ambijent u kome su zaposleni stalno izloženi različitim vanjskim uticajima - sunce, kiša, prašina i snijeg.

"Tehnološki proces odvija se kontinuirano kroz smjene. Sistem je četverobrigadni, radi se u tri smjene, samo nas vremenski uslovi ograničavaju u našem radu", ističe Jovičić.

Ona navodi da joj je ovaj "muški" posao uskratio nešto od ženstvenosti - žene su tu stalno na terenu, ne mogu svaki dan da budu našminkane i dotjerane.

"Žene u drugim državama voze dampere, pa i avione. Ako neko ima želju i cilj, spol ne može da bude prepreka da se sve to i ostvari", zaključuje Ljiljana Jovičić.

Diplomirana inžinjerka rudarstva Ljiljana Mikić Rudić je rukovoditeljica Službe za ekologiju, rekultivaciju i upravljanje otpadom.

Njen posao na Rudniku jeste da se nakon eksploatacije uglja, prirodi vrati uzeto.

"Vršimo rekultivaciju eksploatisanih površina i u tom dijelu smo zadovoljni. Imamo rekultivisanih 200 hektara površine na kojima je zasađeno 620.000 sadnica", kaže Rudić.

Peja Jović, diplomirani rudarski inžinjer, rukovoditeljica Službe za odvodnjavanje i održavanje saobraćajnica, odrasla je pokraj Rudnika, što je uticalo na njen izbor zanimanja.

"Uspjela sam da završim fakultet i nakon 20 godina rada na Rudniku dočekala da stanem na rukovodeće radno mjesto za odvodnjavanje i održavanje saobraćaja.

Svi smo u porodici generacijama vezani za ovaj rudnik. Zadovoljna sam i ispunjena. Ostvarila sam svoj san", kaže Jović.

Svetlana Renovica, diplomirani inžinjer geologije, u ovom preduzeću radi trideset tri godine, a trenutno je rukovodilac Geološke službe.

"Naš posao je da utvrdimo gdje ima uglja, koliko ima rezervi, kakvog je kvaliteta, a onda dolaze rudari i ostali da ga eksploatišu, te isporuče na Termoelektranu i na kraju proizvodimo struju", priča Renovica.

Kolega ovih sposobnih i uspješnih žena, diplomirani inžinjer rudarstva Željko Đurđević, ističe da su odličan tim.

"Rudarski posao nije lak. Žene završavaju fakultete, inžinjeri su isto kao i mi, i tu ne vidim razliku. Meni je kolegica šefica i rukovodi cjelinom sa skoro četiri stotine radnika, što nije malo.

Posao u rudarstvu je težak - radi se noću, u smjenama, i zimi, i ljeti. Vidjeli ste kako je bilo teško i na -20 stepeni celzija pokrenuti proizvodnju, pokrenuti ljude, mašine. Sve to iziskuje jedan dodatni napor, rad, odgovornost", napominje Đurđević.

Na Rudniku je zaposleno 884 radnika, od kojih su 32 žene. U RiTE "Ugljevik" od 1.800 zaposlenih 286 je žena.

(Biznis.ba)