U jubilarnom 'Satu za planet Zemlju' sudjelovalo 187 zemalja

Globalna inicijativa "Sat za planet Zemlju" obilježena je u 187 zemalja. Zamračeno je više od 7 000 gradova na sedam kontinenata.

Ove godine akciju Svjetskog fonda za zaštitu okoliša (WWF) podržalo je također tisuće svjetskih atrakcija poput Eiffelovog tornja, nebodera Taipei 101, Empire State Buildinga, Big Bena, Tower Bridge, Sagrada Familia i drugi.

U Bosni i Hercegovini, pored Mostara, u akciji su sudjelovali Banja Luka, Sarajevo, Zvornik, Foča, Bugojno, Trebinje, Goražde, Prijedor, Ljubuški, Zenica, Livno i brojni drugi gradovi.

U Mostaru je centrala proslava Stand up for Planet upriličena je u Muzičkom centru Pavarotti, gdje su mostarsku publiku zabavljali komičari Igor Iggy Drljo, Omer Hodžić, Tomislav Primorac i Josip Škilj, a studenti UWC-a Mostar su za vrijeme Sata za planet Zemlju imali akustični koncert uz svijeće u Omladinskom kulturnom centru Abrašević.

Sedamdesetak hrvatskih gradova u subotu je u 20,30 sati isključilo rasvjetu znamenitosti i javnu rasvjetu mnogih trgova i ulica radi osvjetljavanja velikoga problema današnjice – klimatskih promjena.

I ove su godine dubrovačke zidine, pulska Arena, zagrebačka katedrala, splitska riva, središta Rijeke, Varaždina, Šibenika, Trogira, Požege, Vinkovaca sudjelovali u jubilarnom Earth Houru.

Grad Zagreb je u subotu navečer od 20,30 do 21,30 sati ugasio javnu i dekorativnu rasvjetu katedrale, Kaptola i Trga Nikole Šubića Zrinskog,  a na zagrebačkom Zrinjevcu održala se proslava "Stand Up for Planet" tijekom koje je nastupio Gudački orkestar HGM-a pod ravnanjem maestra Anđelka Krpana uz izvedbu djela Haydna, Slavenskog i Brahmsa.

Sat za planet Zemlju  obilježen je u brojnim gradovima Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Ova WWF-ova inicijativa pokrenuta je 2007. u australskom Sydneyu, kada je 2,2 milijuna ljudi i više od 2 000 poslovnih subjekata ugasilo svjetla kako bi podigli glas protiv klimatskih promjena. 

(Biznis.ba)