Mladi će imati priliku priključiti se svjetskim trendovima

Tuzla će od srijede postati bogatija za Njemački centar za robotiku koji će, prije svega, mladim osobama nuditi šansu za sticanje znanja i vještina u oblasti programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 22.03.2017 08:53
Investitor je Bosanac Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme Masterwerk koja se od 2009. godine bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a 2013. svoju lepezu je upotpunila i sa robotikom.

Navodeći razloge zbog kojih se odlučio osnovati ovakav centar baš u Bosni i Hercegovini, tačnije u Tuzli, Babajić je u razgovoru za Klix.ba rekao da u našoj zemlji vidi dosta mogućnosti koje možda mnogi ne primjećuju.

"Mi ovdje imamo jako kvalitetne i perspektivne ljude kojima je potrebno dati vjetar u leđa, odnosno potrebno im je pružiti mogućnosti za razvoj. Moja firma se bavi, između ostalog, programiranjem i puštanjem robota u rad, a svoja znanja spremni smo prenijeti i na ljude u BiH", kazao je Babajić.

Ističe da naša zemlja u segmentu tehnike i tehničkog razvoja na svjetskom nivou još uvijek veoma zaostaje.

Da bi se BiH mogla priključiti svjetskim tokovima te kako naši građani ne bi bili samo jeftina radna snaga, neophodno je uvođenje visokih tehnologija, a sticanje znanja i vještina iz oblasti robotike zainteresiranima će pružiti upravo stručni tim okupljen u spomenutom centru.

Saradnja sa Univerzitetom u Tuzli

Saradnja Centra za robotiku sa Univerzitetom u Tuzli već je ostvarena, tačnije sa Mašinskim fakultetom u ovom gradu.

Priliku za obuku među prvima će imati upravo studenti spomenutog fakulteta, a Babajić ističe da se uskoro očekuje i ostvarivanje saradnje sa Fakultetom elektrotehnike.

Prvi ciklus obuke počinje okvirno za dva mjeseca, a polaznici će u direktnoj saradnji sa vrhunskim stručnjacima iz oblasti robotike steći teorijska znanja, koja će potom implementirati u praksi.

"Odabrali smo veoma sposobne kadrove. U timu imamo jednog profesora koji je predavač u Elektrotehničkoj školi u Tuzli, a tu je i još nekoliko profesora sa Mašinskog fakulteta u Tuzli. Oni se dopunjavaju sa apsolventima koji su uposleni u kompaniji Masterwerk i imaju praktično iskustvo", pojašnjava Babajić.

Rad Njemačkog centra za robotiku koji se nalazi u SKPC Mejdan u Tuzli u ovoj godini će se bazirati na besplatnim kursevima za programiranje robota, ali i na Soft Skills treningu koji je neophodan zbog uticaja na pozitivan razvoj pojedinca.

"Trening smo razvijali sa vrhunskim trenerom koji radi na četiri kontinenta, razumije razlike u kulturama te radi za najveće svjetske kompanije kao što su Allianz, Google, Henkel...", naglašava Babajić.

Prilika za rad širom svijeta

Roboti su sve prisutniji u svim industrijskim granama, čineći proizvodnju bržom i pouzdanijom, a stručnjaci ovoj oblasti predviđaju blistavu budućnost.

"Naši polaznici nakon što prođu obuku bit će u prilici raditi bilo gdje u svijetu, ali naša želja je da većina njih ostane upravo ovdje. Cilj nam je i da u BiH otvorimo perspektive i uvezemo tehnologiju kao što je u Njemačkoj ili drugim razvijenim državama", ističe sagovornik portala Klix.ba.

Mišljenja je i da naša zemlja predstavlja itekako plodno tlo za razvoj ove oblasti u cijelosti.

"Stvaranje kvalitetnog kadra u oblasti programiranja robota te njihovog puštanja u rad, ali i servisiranja, u dogledno vrijeme moglo bi rezultirati i otvaranjem novih radnih mjesta uz pomoć novih stranih investitora, koji bi svoju serijsku proizvodnju upravo premjestili na ovo područje", zaključuje Babajić za Klix.ba.

Njemački centar za robotiku je dio develoPPP.de programa koji podržava njemačko ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj – BMZ, a isti se sprovodi preko sequa gGmbH.

(Biznis.ba)