Arapski investitori vraćaju Bosnaplod i Hepok na stare staze slave

Damir Ferović, direktor kompanije Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo, u razgovoru za Klix.ba osvrnuo se na budućnost arapskih investicija u Bosni i Hercegovini, kao i na ulogu kompanije koju on predstavlja, a koja je u BiH već kupila Bosnaplod i Hepok.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 20.03.2017 09:22
Kompanija Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo nedavno je kupila Hepok, a nešto ranije i Bosnaplod. Vlasnik te kompanije je Zeraa Investment LLC Dubai koja je supsidijarno društvo Investment Corporation of Dubai.

Ferović je kazao da je teško i nezahvalno prognozirati da li ove akvizicije kompanija iz arapskog svijeta, koje su prethodnih godina ulagale uglavnom u nekretnine, znači zaokret u investicijama u Bosni i Hercegovini.

"Kakva će biti struktura budućih investicija iz arapskog svijeta ne zavisi od nas. Mi ćemo se potruditi da ova investicija bude uspješna, kako s gledišta investitora, tako i s gledišta i interesa lokalne i šire društvene zajednice, zaposlenih, kupaca i dobavljača akviziranih kompanija", kazao je Ferović.

Bosnaplod


Cijena Bosnaploda, koji je Zeraa Agriculture Investment d.o.o. Sarajevo kupila, bila je šest miliona konvertibilnih maraka, a od preuzimanja te firme do danas u nju je investirano dodatnih 16 miliona KM.

"Ovo su ulaganja u infrastrukturu (renoviranje fabrike) i proizvodne kapacitete. Za ovu godinu imamo u planu investirati još dodatnih tri miliona KM u Bosnaplod. Mi smo veoma odlučni u namjeri da Bosnaplod razvijemo u jaku i stabilnu domaću kompaniju. Naša vizija je da zajedno s Bosnaplodom potpomognemo i razvoj domaćih proizvođača voća", ističe Ferović, dodavši da je to firma koja je ranije bila veoma poznata kao otkupljivač, prerađivač te izvoznik voća.

Dodaje da oni žele vratiti Bosnaplod na stare staze uspjeha, ali i napraviti iskorak u nekim segmentima u kojima se ta firma ranije nije okušala, prije svega na finalne proizvode, sokove, džemove i namaze koje će potrošači uskoro imati priliku probati i kupiti na policama trgovina u BiH, a i šire.

Hepok


Glede Hepoka ističe da će njihovi planovi ostati načelno isti kao i za Bosnapolod te da će ostati u djelatnosti proizvodnje vina, jer je to nemoguće promijeniti preko noći.

"Naši planovi s Hepokom su načelno isti kao i za Bosnaplod. Hepok je nekada bio poznata i uspješna kompanija. Nažalost, Hepok koji smo preuzeli je danas daleko od tih slavnih dana. Novim investicijama koje planiramo želimo Hepok vratiti na mjesto koje mu, prema našem mišljenju, i pripada te da ova kompanija opet bude 'ponos Hercegovine'. S obzirom na to da je osnovna djelatnost Hepoka od njegovog osnivanja proizvodnja vina, teško je pa skoro i nemoguće to promijeniti preko noći. Naša trenutna odluka je da ostajemo u djelatnosti proizvodnje vina, ali svakako u budućnosti planiramo investirati i u nove projekte. Na takvim projektima se radi i kada budu definisani bit će nam drago da ih predstavimo javnosti", kaže Ferović.

Ciljano tržište


Ističe da je primarno ciljno tržište za ove proizvode tržište BiH, regije te tržište EU, a ne isključuje ni mogućnost da tržište Bliskog Istoka bude nova destinacija za BiH proizvode.

"Sve je moguće, mi ćemo raditi na razvoju i tog tržišta. Međutim, zbog naše geografske lokacije, tradicije, veličine tržišta i preferencija potrošača ključni fokus za izvoz će biti tržište EU", kategoričan je.

Navodi da je za investitore iz Dubaija u sektoru poljoprivrede u BiH privlačno to što BiH ima veliki potencijal u poljoprivredi i prehrambenoj industriji koji nije iskorišten do kraja.

"Taj potencijal su investitori prepoznali i naša želja je da taj potencijal istražimo. Vjerujemo da poljoprivreda može odigrati vrlo važnu ulogu u ekonomskom razvoju naše zemlje. Mi želimo biti dio toga i doprinijeti tom razvoju. Sarajevo biznis forum se u posljednje vrijeme fokusirao na poljoprivredu", kazao je.

Dodaje da je inicijalnu ideju za ovu investiciju razvio BBI, organizator SBF-a, a i sama implementacija projekta je realizovana zahvaljujući BBI timu.

"Što se tiče barijera, iste ili slične barijere koje koče razvoj poljoprivrede u našoj zemlji su prisutne vjerovatno i u svim ostalim sektorima", naveo je.

Na pitanje da li postoje planovi za nove akvizicje u Bosni i Hercegovini ističe da trenutno planiraju nove akvizicije jer imaju veliki izazov da ponovo podignu i dodatno razviju kompanije Bosnaplod i Hepok.

"U narednom periodu fokusirati ćemo se na investiranje u ove dvije kompanije", zaključio je Ferović.

(Biznis.ba)