Gradsko vijeće Sarajeva: Šestoaprilska nagrada Dini Merlinu, udruženjima „Fama- Metodologija“ i „HABER“

Gradsko vijeće Grada Sarajeva je, na danas održanoj prvoj sjednici razmotrilo i usvojilo Izvještaj o radu Odbora za dodjelu ”Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2017. godini”, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 13.03.2017 16:09

Predsjedavajući Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” Velija Katica, u svom izlaganju, upoznao je gradske vijećnike o radu Odbora. Uz Izvještaj je Gradskom vijeću Odbor uputio i utvrđene prijedloge za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” u 2017. godini.

Pored toga, u okviru razmatranja ovog Izvještaja gradonačelnik Abdulah Skaka je prihvatio prijedlog Odbora za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2017. godini, da preispita i predloži Gradskom vijeću, u redovnoj proceduri, novi gradski propis o uslovima i načinu dodjele „Šestoaprilske nagrade“.

Usvojena je odluka da se „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2017. godini, za doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, dodjeli Udruženju „Fama- Metodologija“. Gradsko vijeće je odlučilo da dobitnik „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2017. godini, za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti bude Edin Dervišhalidović (Dino Merlin).

Usvojena je odluka da se „Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva“ u 2017. godini, za doprinos u drugim oblastima rada i stvaralaštva, dodijeli Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti „HABER“. Dobitnicima će se nagrada uručiti na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Sarajeva - 6. aprila.

Gradski vijećnici su, na današnjoj sjednici, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanja, usvojili odluku da se priznanje „Počasni građanin Grada Sarajeva”, dodijeli dr. Edmondu Offermannu, koji je dao je ogroman doprinos obnovi Trebevićke žičare, donirajući vlastita sredstva koja će biti utrošena isključivo u svrhu realizacije Projekta „Revitalizacija Trebevićke žičare“ a kako bi se, nakon 20 godina, ovaj nekada prepoznatljivi simbol Sarajeva, obnovio i postao još jedna atraktivna turistička destinacija u gradu Sarajevu.

Danas je imenovana Skupština Javnog preduzeća za upravljanje, zaštitu i održavanje objekata Grada Sarajeva i obavljanje komunalnih i drugih djelatnosti od javnog interesa Grada Sarajeva ''SARAJEVO'' društvo sa ograničenom odgovornošću (JP ''Sarajevo'' d.o.o.), koje je osnovano da bi, između ostalog, upravljalo Trebevićkom žičarom.

Gradski vijećnici su usvojili Odluku o usvajanju izmjena i dopuna Regulacionog plana “Čobanija” s Odlukom o provođenju iste, te pristupili izmjenama i dopunama više regulacionih planova kroz čije obuhvate prolazi trasa „Trebevićke žičare“. 

(AA)