U Sarajevu otvorena ebru izložba “Beskonačnost raznolikosti boja” autorice Nihal Ture

U gradskoj galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu danas je otvorena ebru izložba “Beskonačnost raznolikosti boja: Tradicionalna turska umjetnost ebrua”, autorice Nihal Ture, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 10.03.2017 16:11

Izložbu ebrua (slikanja na vodi), koja je organizovana u saradnji Internacionalnog univerziteta u Sarajevu sa Internacionalnim festivalom Sarajevska zima 2017, otvorio je specijalni gost iz Istanbula Alparslan Babaoglu, također ebru umjetnik i učitelj autorice Nihal Ture.

Ture je u razgovoru za AA kazala kako današnja izložba predstavlja i jedan njen povratak u Sarajevo, jer se upravo u glavnom gradu BiH i upoznala sa umjetnosti ebru, zbog čega je jako sretna.

“Sa ebru sam se upoznala prije devet godina u Sarajevu. Tada je moj muž ovdje boravio po službenoj dužnosti. Nakon toga smo se vratili u Tursku, no moja ljubav prema ebru nije prestala”, kazala je Ture. 

Navela je kako su okolnosti i sudbina bile tekve da se ponovo vratili u Sarajevo, gdje je danas i otvorena njena prva samostalna izložba.

“Mnogo mi znači da je moja prva samostalna izložba otvorena u Sarajevu”, kazala je Ture, te dodala da kada su u pitanju motivi njenih radova tu preovladava “battal” stari stil u ovoj umjetnosti, te cvjetovi. 

Govorila je šta za nju predstavlja ebru i koja je filozofija ove umjetnosti.

“Mogu vam reći da me jako opušta. Ponekad rano ujutro počnem raditi i samo vidim da je pao mrak. Ebru jako godi mojoj duši i za mene predstavlja jednu duhovnu terapiju”, navela je Ture.

Ture se zahvalila direktoru festivala Spahiću, te bh. umjetnici Melihi Teparić i Lejli Panjeti, koji su zaslužni za organizaciju današnje izložbe.

Direktor Festivala Sarajevska zima Ibrahim Spahić izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja današnje izložbe.

“Ova izložba će pokazati najvažniju činjenicu iz stvaralašta, a to je da je voda ono što nas čini, ono što nas vezuje, ono što nas razgrađuje. Voda je zapravo tajna prepoznavaja našeg života”, rekao je Spahić.

U gradskoj galeriji Collegium Artisticum izloženo je 55 radova, a izložba je otvorena do 21. marta 2017.

Vjeruje se da Ebru (slikanje na vodi) potječe iz Srednje Azije, a u Istanbul dolazi Putem svile. Najstariji radovi datiraju iz 15. vijeka. Ebru je inače umjetnost dekoracije predmeta, a tradicionalno je koristila u ukrašavanju rubnih dijelova knjiga i kaligrafskih radova.

Prskanjem ili kapanjem prirodnih boja koje su bazne i otporne na svjetlost, preko guste površine vode prave se obilci pomoću kistova od konjske dlake. Pažljivam  spuštanjem papira na površinu vode, dobijeni oblici prenose se na papir. Postoji više vrsta ebruaa u Turskoj, battal, tarakli, kumlu, geli-git, te cvijetni oblik. 

(AA)