Hrvić: U 2016. očekujemo promet od oko 300 miliona KM

Nastavit ćemo sa kupovinom kompanija i brandova kako bismo još više osnažili našu sadašnju tržišnu poziciju, kazao je u intervjuu za magazin "Start" Rusmir Hrvić predsjednik Uprave AS GROUP.

  • Kategorija Intervju
  • Objavljeno 27.02.2017 08:35

- Naš model investiranja u posrnula preduzeća sa namjerom da kroz novu vrijednost, stil upravljanja, domaćinski odnos prema poslovanju, i pošten odnos prema uposlenicima, najprije spasimo postojeća radna mjesta a potom i otvorimo nova, pokazao se kao nešto što je potrebno bosanskohercegovačkoj ekonomiji. Dakle, nastavit ćemo sa kupovinom kompanija i brandova kako bismo još više osnažili našu sadašnju tržišnu poziciju. U procesu novih akvizicija ćemo ostati u sadašnjim okvirima poslovanja postojećih divizija, kazao je Hrvić.

Bila je ideja da se AS Group širi na jednom od regionalnih tržišta, ali se u tom trenutku stvari nisu poklopile u potpunosti.

- Postoji velik prostor za nastup naših brandova na regionalnim tržištima. Što se tiče rasta, zadržat ćemo se za sada na Bosni i Hercegovini. Još je puno posla pred nama u domaćem dvorištu kojeg trebamo završiti, ako Bog da uspješno, kazao je Hrvić.

Očekuje da će grupacija u 2016. ostvariti promet od oko 300 miliona KM.

- Sve tri naše divizije, proizvodnja hrane, trgovačka i tekstilna, su poslovale pozitivno. Povećali smo i broj zaposlenih, izvoz također, koji je samo u prošloj godini iznosio 40 miliona KM, od čega se pola odnosi na plasman vlastitih brandova, a pola na usluge koje vršimo za poznate svjetske brandove u oblasti konfekcije. Zadovoljni smo našim rastom i razvojem, stabilan je i siguran. S druge strane puno je faktora koji utiču i koji će dalje uticati na stepen uspješnosti i to ne samo kod nas. Mislim da će biti sve teže pronaći kvalificiranu radnu snagu, poslovni ambijent je u velikoj mjeri narušen političkom nestabilnošću, državne instance ne brinu dovoljno o konkurentnosti domaćih proizvođača. Pravo je pitanje kako ćemo dakle iskoristiti ovo vrijeme priprema i prilagodbe za pridruživanje EU.

Gledano u cjelosti, mislim da ćemo svi zajedno morati uložiti kud i kamo više napora kako bismo podigli razinu naše konkurentnosti u svim segmentima, i to ne samo u proizovdnji, već i u administraciji, infrastrukturi, itd.. istako je, između ostalog, Hrvić.

AS GROUP zapošljava trenutno 3.500 radnika.

(Biznis.ba)