Srednjoškolci će jedan dan školske klupe zamijeniti radnim mjestom (VIDEO)

Ugovor o podršci lokalnih projekata iz Fonda Socijalni dan u 13 lokalnih zajednica širom Bosne i Hercegovine, a čiji je cilj da učenici na jedan dan svoje školske klupe zamijene radnim mjestima koja će osigurati lokalni poslodavci, potpisan je danas u Sarajevu.

Finansijska sredstva koja su prikupljena realiziranjem Socijalnog dana, 8.200 KM bit će raspoređeno na finansiranje projekata u 13 lokalnih zajednica, ukupno 6.500 KM te na održavanje drugog Socijalnog dana koji je predviđen za ovu godinu.

Glasnogovornik Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini Faruk Gutić kazao je Feni da je Socijalni dan najznačajniji projekt srednjoškolaca koji je implementiran 21. oktobra 2016. godine radi ukazivanja na vrijednosti praktičnog učenja i stvaranje zdravije lokalne zajednice saradnjom  poslodavaca i srednjoškolaca.

- Učestvovalo je 545 srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine iz 26 lokalnih zajednica, s podrškom 238 bosanskohercegovačkih firmi. Samim tim motivirali smo srednjoškolce na borbu za poboljšanje njihove lokalne zajednice, te potaknuli sadašnje i buduće poslodavce na investiranje - naglasio je Gutić.

Projekti koji će biti podržani iz Fonda Socijalni dan su: Misli izvan okvira-Tešanj Priprema, pozor, eksterna matura-Sarajevo, Knjiga je znanje, a dijeljenje znanja velika mudrost- Gradačac, Budi sunce Istočno Sarajevo, Otok mladih-Široki Brijeg, Ljetni kamp "Into the woods"-Modriča, Kroz oči umjetnosti-Orašje, Olimpijada srednjoškolaca 2017- Tuzla, Uređenje gradskog parka-Rudo, Pokreni se! –Zavidovići, Čuvajmo naš okoliš- Stolac, Kamp-Gradiška i  Srednjoškolci u očuvanju životne okoline- Novi Travnik.

https://www.youtube.com/embed/Jr-HNymv3kQ

(Fena)