Suvenir-S: Čuvari bosanske tradicije

Suvenir-S je nastao na dugogodišnjoj tradiciji, a osnovan je 1995. godine kao radionica za izradu suvenira i umjetnina od bakra i drveta.

  Da nam kažete od kada postoji Suvenir-S i čime se bavi? Suvenir-S je nastao na dugogodišnjoj tradiciji, a osnovan je 1995. godine kao radionica za izradu suvenira i umjetnina od bakra i drveta. Izborom autentičnih bosanskih motiva iz etnološkog i kulturno-historijskog naslijeđa, u Suvenir-S smo izgradili prepoznatljiv stil po kojem smo prepoznatljivi, kako na prostoru Bosne i Hercegovine tako i van njenih granica. Naši osnovni proizvodi su dekorativni predmeti za ukrašavanje enterijera izrađeni umjetničkom obradom metala, drveta te različitih kompozitnih materijala, u formi zidnih slika, zidnih satova i suvenira, za različite namjene i različite kupce, u rasponu od pojedinca do državnih institucija. U Suvenir-S imamo u potpunosti zaokružen proces izrade, što znači da sa sopstvenim stručnim kadrom u cjelosti izrađujemo finalne proizvode, od idejnog rješenja, dizajna, izrade pa do uramljivanja i pakovanja gotovih proizvoda.

  Odakle ideja o pravljenju unikatnih bh proizvoda i izrada suvenira?Imajući u vidu činjenicu da je Bosna i Hercegovina kao turistička destinacija usmjerena prema razvoju kulturnog turizma, jer je nesporno bogata kulturnim i historijskim naslijeđem, ali i da ponuda suvenira kao turističkih proizvoda ne odražava autentičnost ovog podneblja (jer ni nas nije zaobišla najezda šunda i kiča iz istočnoazijskih zemalja u vidu industrijski proizvedenih suvenira koji prijete da bace u zaborav naše izvorne zanatske proizvode), odlučili smo pokrenuti izradu domaćih suvenira koji odražavaju autentičnost ovog podneblja, kako u materijalima tako i u motivima.Takođe, s obzirom da se promijenio način života i da se sve više pažnje posvećuje kulturi stanovanja pa samim tim i dekoraciji enterijera, odlučili smo da u formi zidnih slika, tradicionalnom reljefnom obradom bakra na kojima će biti predstavljena poznata zdanja i objekti kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine te bosanski etno motivi, za domaće kupce, za najšire slojeve naroda ponudimo autentičan bosanski proizvod koji će im biti prihvatljiv i cijenom i kvalitetom.Koji će kao takav svojim konceptom i sadržajem sačuvati od zaborava najvrednije fragmente tradicije ta na najneposredniji način, kao zidna dekoracija, u sjećanju starijih Bosanaca oživjeti slike iz davnih vremena a kod mlađih ih vratiti u centar pažnje kao jednog od simbola vlastitog identiteta.

  Šta sve prozvodite i da li je sve ručni rad?Zidne slike- bakrorezi, sa motivima gradova Bosne i Hercegovine, bosanskim etno motivima kao i lokalnim motivima su unikatan proizvod i naš najprodavaniji artikal. Izrađujemo ih u osam standardnih formata, cjenovno prilagođenim različitim grupama kupaca ( raspoređene po galerijama koje nose naziv formata na www.suvenir-s.com). Među popularnnije proizvode iz naših kolekcija spadaju i zidni bakarni satovi.Kombinacija pojedinih motiva, bilo da su lokalni ili nešto drugo, sa satom stvara ekskluzivni dar visoke vrijednosti. Satovi su opremljeni sa kvalitetnim njemačkim kvarcnim satnim mehanizmima „Hermle“ i na iste dajemo garanciju i eventualni servis. Posebno smo ponosni na naš protokolarni program, program razvijen specijalno za protokolarne potrebe državnih institucija, privrednih subjekata i sl. Visok kvalitet, certificirani repromaterijali i unikatan dizajn,pakovanje u ekskluzivnu ambalažu - luksuzne kutije u koži vlastite izrade, kao i kombinacija nekoliko tehnika u izradi, neke su od odlika proizvoda iz ovog programa. Poseban segment poslovanja je uramljivanje (slika, goblena, ogledala...) Posjedujemo kvalitetne italijanske specijalizovane mašine i alate kao i veliki izbor letvica, paspartua i sl. koji će zadovoljiti i najmaštovitijeg kupca. Cjelokupan asortiman možete pogledati na našoj web stranici www.suvenir-s.com

  Po čemu je propoznatljiv vaš rad? Izborom autentičnih bosanskih motiva iz etnološkog naslijeđa, te izradi zasnovanoj na kombinaciji vještine zanatstva prožetog umjetnošću i modernog dizajna, u Suvenir-S smo izgradili prepoznatljiv stil kojim nastojimo povezati tradiciju starih gotovo izumrlih zanata sa savremenim tendencijama u smislu prilagođavanja načina rada i asortimana proizvoda aktuelnom vremenu i zahtjevima tržišta. Tradicionalni bosanskohercegovački motivi u bakrorezu, odličnog kvalieta za najviše zahtjeve sa izvrsnim omjerom cijene- tako se naši proizvodi mogu opisati. Visokokvalitetni profili okvira sa duplim paspartuom oko slike bakroreza, sa motivima gradova Bosne i Hercegovine, bosanskim etno motivima, predstavljaju unikatan proizvod koji je spoj tradicionalnog u izradi i modernog u dizajnu. Zidne slike- bakrorezi su urađene sa najzahtjevnijom preciznošću detalja u visokom reljefu, tradicionalnom tehnologijom koju krasi vještina ručnog umjetničkog zanatstva. Poseban šarm i unikatnost im daje ručno ispisivanje naziva motiva latiničnom kaligrafijom na paspartuu.

          Ko su kupci ? Prilagodili smo asortiman proizvoda cijenama, formatima, tehnikom izrade i opremanja gotovih proizvoda, od pojedinačnih kupaca do protokolarnog           nivoa za institucije i privredne subjekte.

  Da li se i kako mogu naručiti radovi? Zahvaljujući činjenici da je izrada zasnovana na vještini a ne na sredstvima, te radu u nekoliko tehnika i na različitim materijalima, u mogućnosti smo da izradimo potpuno personalizovane proizvode, pojedinačno ili u malim serijama, po povoljnim cijenama prilagođene svim budžetima i širokoj grupi potrošača. Radovi se mogu naručiti neposredno u radionici ili na kontakt broj 061/789-346.

  (KKD)