Njemački privrednici će stipendirati bh. studente

Predstavništvo njemačke privrede u BiH će na Sajmu stipendija 15. oktobra u prostorijama Mašinskog fakulteta u Sarajevu predstaviti Program stipendija njemačke privrede za 2016. godinu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 14.10.2015 16:03
U okviru ovog programa studenti viših semestara, apsolventi, kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo, imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od tri do šest mjeseci. U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni management, zaštita okoliša, arhitektura, poljoprivreda i druge. 

Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje i u BiH. Program finansira Vlada SR Njemačke uz koordinaciju Odbora njemačke privrede za istočnu Evropu (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft). 

Program osigurava smještaj, putne troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te džeparac. Program stipendija njemačke privrede sprovodi se već deseti put na području BiH, uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH kao lokalnog partnera programa. 

Apliciranje za ovaj program je moguće do 15. novembra 2015. godine, saopćeno je iz Predstavništva njemačke privrede u BiH. 

(Fena)