Ministar Matanović na 11. godišnjem sastanku u Tirani

Na 11. ministarskoj konferenciji zemalja članica Transportnog obzervatorija jugoistočne Europe (SEETO) održanom u glavnom gradu Albanije, razgovaralo se o razvijanju transportne mreže u zemljama zapadnog Balkana, odnosno o ekstenziji pan-europskih transportnih koridora na zemlje koje teže članstvu u EU.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 04.12.2015 11:06
Pored predstavnika šest zemalja regije, konferenciji su prisustvovali i predstavnici Europske komisije odnosno direktorata za proširenje i transport.

Ministri su usvojili set zaključaka za daljnji rad i suradnju u oblasti razvoja transportne infrastructure, te modificiranu sveobuhvatnu mrežu transportnih koridora. Konferencija je odrzana u ozracju samita lidera zemalja zapadnog Balkana održanom u kolovozu ove godine u Beču, gdje je potvrdjena osnovna transportna mreža.

U svom izlaganju ministar Matanović je predstavio set mjera koje je Bosna i Hercegovina poduzela u smislu ispunjavanja obveza preuzetih na samitu u Beču. Uspostavljeno je sedam radnih skupina i koordinacijski tim koji će pratiti njihov rad.

Ministar je informirao da je za gradnju mosta na Savi kod Svilaja u tijeku postupak javne nabave, dok je za most u Gradišci uradjen novi, optimizirani Glavni projekat, sto zahtijeva novu Studiju zaštite okoliša, čija je izrada u tijeku.

Podsjetio je da Bosna i Hercegovina pridodaje veliku vaznost europskom koridoru Vc, ali i drugim europskim cestama koje prolaze kroz našu zemlju. Tu je izdvojio poseban interes za izgradnju dionice jadransko-jonske autoceste kroz teritorij Bosne i Hercegovine, koji bi pratila i moguća izgradnja pruge Nikšić-Trebinje-Čapljina, koja je već usaglašena izmedju BiH i Crne Gore, a čiju studiju je financirala EU. Sa Republikom Hrvatskom su vodjeni inicijalni razgovori o mogućnosti produženja ove pruge prema Kninu.

Ministar je takodjer naglasio da je u tijeku izrada prijethodne studije i idejnog rješenja rekonstrukcije i modernizacije pruge Doboj-Tuzla-Brčko (Ruta 9a), kojeg bi trebao pratiti i novi cestovni koridor Banjaluka-Doboj-Tuzla-Zvornik sa nastavkom u Srbiji.

Na kraju izlaganja, minister se zahvalio domaćinu konferencije, ministru transporta i infrastrukture Republike Albanije, i podcrtao da je otvaranje regiona zapadnog Balkana i njegove integracije u EU kao i transeuropsku transportnu mrežu (Ten-T) nas temeljni i zajednički cilj. 

(Ministarstvo komunikacija i prometa)