Nema stabilnog sitema bez bloka 7 TE Tuzla

Kada razgovaramo o izvlačenju jedne zemlje iz krize, govorimo o maksimalnom korištenju domaćih resursa i pravljenju miljea za strana ulaganja. I to je jedino logično. Očito je da domaće resurse ne koristimo i ne dovodimo ih do stepena finalizacije da bismo ih izvezli.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 04.12.2015 10:13
Druga je stvar ta što stvaranje ambijenta za investitore ide strašno sporo u ovako decentralizovanoj Bosni i kada se dogodi nešto pozitivno kakva je investicija od milijardu maraka za blok 1 u Banovićima od 350 megavata i za dobijanje više od milijardu za blok 7 u Tuzli, čemu priče ?

Rekao je to  intervjuu za Oslobođenje Mirsad Kukić, potpredsjednik SDA i federalni poslanik, komentirajući priče vezane za kredit koji je Rudnik Banovići dobio iz NR Kine.

- Što se tiče banovićkog projekta, bilo je 25 firmi koje su se javile na tender, 14 je dostavilo ponude, a 11 je firmi imalo reference. Na kraju, u trećoj fazi su se pojavile samo tri firme, uz jednu evropsku koja nije ispunjavala uslove. Ostali su Shanghai electric, DEC i Gezho-uba, a DEC je prošao. Menadžment Rudnika nije ni vršio odabir ponuđača. Mi smo sakupili dokumentaciju, sortirali je i dali Vladi FBiH. Takve procedure koje prolaze i kroz vladu i kroz parlament bih preporučio za sve projekte veće od deset miliona KM, da sve bude transparentno i da se pojedinci u njima ne mogu pronaći - kazao je Kukić.

Obrazlažući i to  kako su se postavljala pitanja o tome  da Rudnik Banovići nema sve papire, Kukić je rekao da je dobijena urbanistička saglasnost na blok od 300 MW, a onda se, zbog evropskih standarda po kojima se tačno mora zadovoljiti emisija i stepen korištenja energenta, morala povećati jačina na 350 MW.

-  U tome je sve ono što je nekome neshvatljivo. Pokušavaju se dići tenzije da se forsira jedan blok, a ne drugi - naglasio je Kukić.

On je, također, istaknuo da su  nelogični prigovori  da je nauštrb Banovića zapostavljen blok 7 TE Tuzla.

-To je nelogično, jer stabilnog elektroenergetskog sistema bez bloka 7 i bez Banovića nema. Neophodna su oba objekta, pogotovo zbog toga što je blok 7 zamjenski. On treba da zamijeni dosadašnje neproduktivne blokove lignita, koji imaju mali stepen iskorištenja od 27 posto, a on bi ga povećao na 42 posto. To je i zahtjev Evropske unije, jer poslije 2026. godine, da bi se uopšte trošila energija, ekološki uslovi za fosilna goriva su rigorozni. Od 2018. do 2026. svi blokovi na fosilna goriva moraće dobivati posebne dozvole. Blok 7 TE Tuzla je neophodan zbog rudnika lignita i nikakve veze nema između njega i bloka 1Banovića koji radi na mrki ugalj - rekao je Kukić u intervjuu za Oslobođenje.

(Fena)