Bosanci najčešće peru ruke poslije upotrebe WC-a

Zanimljivo anketno ispitivanje otkrilo je navike Evropskih naroda kada je u pitanju higijena u toaletu, tačnije pranje ruku poslije upotrebe WC-a.

Pranje ruku nakon upotrebe toaleta se preporučuje, najčešće iz zdravstvenih razloga.  Holanđani su priznali da najmanje peru ruke sapunom i vodom nakon upotrebe WC-a, navodi se u izvještaju Gallup International-a. Samo polovina ispitanika u Holandiji kaže da automatski peru ruke nakon upotrebe kupatila.

Najviše higijenskih navika prilikom odlaska u toalet imaju stanovnici Bosne i Hercegovine od kojih čak 96% pere ruke prilikom upotrebe WC-a. Kao nacija koja veoma pazi na higijenu u toaletu, odnosno pere ruke nakon upotrebe, poslije BiH su i stanovnici Kosova sa 94%, Turske i Portugala sa 85 %, te Srbije sa 83% Samo 57% ispitanika u Italiji je reklo da automatski peru ruke, kao i Španjolci (61%) i Francuzi (62%), dok su recimo građani Srbije.

Kod pojedinih nacija upitna je iskrenost ispitanika, obzirom da su se Britanci prilikom istog ispitivanja 2011. godine izjasnili sa visokih 95% da nakon upotrebe toaleta operu ruke u praksi se pokazalo da to čine sa svega 10%. Dr Spike Lee, istraživač na Univerzitetu u Michiganu je rekao: “Pranje ruku doprinosi moralnoj čistoći, kao i fizičkoj čistoći, naša istraživanja pokazuju da pranje ruku oslobađa krivice kod lošeg ishoda teško donesenih odluka.

(Tuzlanski.ba)