Amra Hašimbegović: Voditi domaćinstvo je isto kao i voditi firmu

Amra Hašimbegović je već neko vrijeme u privatnom biznisu, vlasnica je firme "Global Market Solutions", koja se bavi istraživanjem tržišta i poslovnim savjetovanjem. Sebe smatra uspješnom ženom jer, kako kaže, uspješnost veže sa zadovoljstvom.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.12.2015 12:28
"Ako niste zadovoljni onim što ste postigli, uvijek ćete se smtrati neuspješnim. Naravno, ne znači da ću stati na ovome, ima puno novih projekata i svaki se može smatrati uspjehom. S obzirom na to da sam porodična žena, majka i da vodim firmu, za mene je uspjeh pravilno upravljanje, oslanjanje na raznim platformama - karijera, porodica... To je isto kao da hodate po lokvanjima, morate dobro balasnirati da biste sve to iznijeli, ne može jedna strana trpiti zbog druge, morate sebi postaviti prioritete", kaže Amra.

Obaveza je mnogo, posao, porodica, prijatelji..., ali sve se može stići. "Bog dragi još nije i nikad neće naći zamjenu za ženu u pogledu produženja ljudske vrste, samim tim žena ima jednu posebnu ulogu koja je njenim dolaskom na svijet određena, velika je mogućnost da će biti majka i da će imati jedan čitav biznis iza sebe, jer vođenje porodice je biznis. Danas kada se borimo za jednakopravnost žena, krećemo se često u kontraproduktivnom smjeru, zamjeramo ženama koje ne rade, ali neke žene zaista žele da ne rade, da odgajaju djecu. Voditi porodicu, domaćinstvo je iscrpan posao, jako mi je žao što se takve žene zovu nezaposlene, jer to iziskuje 24 sata angažmana. Ne treba ići u krajnost i reći da je nezaposlena, nekima je zaista to izbor da budu domaćice, da odgajaju nove građane civilizovane, educirane, zdrave i afirmativne. Nemojmo njima oduzeti važnost. Uspješna žena je i ona koja je domaćica i odgaja petoro djece koja su uspješna u sportu, nauci itd", kaže Hašimbegovićeva.

Žene su, prema njenim riječima, u odnosu na muškarce mnogo više opterećene, ali u državi u kakvoj jesmo nemamo luksuza da ostavimo žene kući, svi zajedno moramo graditi zemlju da bismo možda generaciji naše djece ostavili zemlju u kojoj će imati izbor da kažu ne želim raditi jer mi je država obezbijedila dvije-tri godine porođajnog, primanja na djecu i za njihovo školovanje. 

"Ne možemo sebi dozvoliti luksuz da se ne angažujemo, čak i kada ne rade, žene se moraju angažovati, a ne sjediti i gledati sapunice, nego se profesionalno posvetiti ulozi majke", dodaje Hašimbegovićeva.

Njen radni dan počinje u šest ujutro ispraćanjem djece u školu, jer, pojašnjava, "morate ispoštovati te male duše kojima je posao da idu u školu, treba ih motivirati toplim zagrljajem". Onda kreću mailovi, posao, zatim dolazak kući poslije podne, porodični ručak, malo sporta... Kaže da se ne opterećuje mobitelima i društvenim mrežama jer nismo ni svjesni koliko smo time izgubili na efikasnosti jer nam to oduzima vrijeme. 

"Moramo namiriti sve ljude oko nas. Ja gledam Amru kao jednu firmu, koja ima stake holdere, tu su djeca, firma, brak... Firma može da bude i propadne, ali uz dobar brak otvoriće se nova firma", dodaje Amra. O ženama i muškarcima u biznisu kaže: "Iz iskustva nekih drugih poslova koje sam radila znam da se muškarcu kao lideru više vjeruje i daje mu se više povjerenja, više se vjeruje u njegovu sposobnost itd. To me ne čudi, ali protiv toga se mora boriti. Jesam feministica, ali ne one vrste da žena mora imati prednost, nego u smislu da se ne može ženi oduzeti pravo rada. U biznisu ima prednost onaj ko je najbolji, najefikasniji. Ali želim se boriti protiv toga da se ženama ograničava mogućnost zaposlenja zato što neko kalkuliše koliko će biti na porodiljnom kada rodi jedno, pa drugo dijete, a to se dešava."

Ona ističe da se kroz praksu pokazalo da su žene su odgovornije, preciznije, pedantnije, nema mjesta za aljkavost u poslu.
"Ja to poredim sa svojom djecom, djevojčice su uvijek odgovornije i pedantnije, završe zadaću na vrijeme, javljaju se na časovima itd, a dječaci su kreativci, lideri, oni maštaju, trče negdje", pojašnjava Hašimbegovićeva. Žene liderke, kaže, ne lupaju šakom o stol, one razgovaraju i kada vide da ne ide, onda slijedi razlaz. Žene su češće tihi lideri.

"Žena, prirodom Božjeg stvaranja, ima jaču intuitivnu inteligenciju od muškarca, to joj je prirodom dato zbog majčinstva. Žene to mogu dobro primijeniti u poslu, ali i muškarci imaju svojih prednosti, prodorniji su, grublji u biznisu, žena sebi ne može takve stvari dozvoliti jer je nježnija, njen put je drugačiji. Muški stil vođenja je prodorniji, jači, agresivniji, ali ne u negativnom smislu, to je tako određeno mudrošću stvaranja, jedno ne isključuje drugo", kaže Amra.

Una Bejtović o Amri...

"Imati u privatnom ili poslovnom životu Amru kao prijateljicu ili saradnicu velika je čast. Možete se pouzdati u njen integritet i britkoću uma, te staložene i razložne reakcije i savjete. Nepogrešivom socijalnom inteligencijom povezat će ljude u biznis i društveno-korisne aktivnosti, a nesebično će podijeliti znanje sa mlađim kolegama i koleginicama. Zarazit će vas svojim osmijehom i uvijek možete računati na tople, brižne riječi utjehe. Vrijeme sa njom uvijek je kratko, a kroz svaki novi susret i saradnju osjećat ćete se kao bolji čovjek", kazala je Una Bejtović.

"Oslobođenje" i "Nezavisne novine" u okviru projekta "Poslovne žene kao liderke i uzor u BiH" zajednički predstavljaju uspješne žene: Kroz razgovore s njima upoznaćemo javnost o njihovim motivima, putu ka uspjehu, preprekama, prateći i njihove lične priče.

(biznis.ba)