Njemačka vlada na strani VW-a: Ništa od kolektivne tužbe potrošača

Nijemci koji su oštećeni u aferi Diselgate sa Volkswagenovim manipulacijama emisija gasova neće imati mogućnost naplate štete po kolektivnoj odštetnoj tužbi.

Iz prepiske između više ministara iz njemačke vlade, do koje su se dokopali u Süddeutsche Zeitungu, vidljivo je da su ministri stali na stranu interesa VW-a i blokirali usvajanje zakona kojeg je ministar pravde Heiko Mass (SPD) pripremio prije više od godinu dana. Zakon je miniralo nekoliko ministara koalicijskih partnera CDU/CSU, uključujući i ministra finansija Wolfganga Schäublea (CDU) i ministra poljoprivrede Christiana Schmidta (CSU). Još od najave ministra Massa takvom zakonu protivio se ministar saobraćaja Alexander Dobrindt, na čije ministarstvo već lete primjedbe da popušta pod pritiskom njemačke automobilske industrije i da su u ministarstvu i prije izbijanja skandala znali za prljave igre VW-a.

U Ministarstvu poljoprivrede su u svom protivljenju nacrtu zakona o kolektivnoj tužbi po uzoru SAD-a, između ostalog, naveli da u koalicijskom dogovoru između SPD i CDU / CSU nema govora o uvođenju takvog pravnog mehanizma i da prijedlog zakona neće poboljšati zaštitu potrošača, ali će prouzrokovati troškove industriji.

Kada je u jesen 2015. godine izbila afera u VW-u, njemačka vlada je najavljivala da će njemačkim potrošačima omogućiti ulaganje kolektivnih tužbi za naknadu štete po uzoru na SAD.
Kolektivne tužbe su izuzetno bitan i djelotvoran pravni lijek za zaštitu potrošača, jer troškovi tužbe su često previsoki ako se u tužbu upušta jedan tužilac. Sa kolektivnim tužbama trošak za pojedinca se snažno smanjuje, a povećava se pritisak na navodnog prekršioca.

(Indikator.ba)